Nema uzimanja putnika sa ulice, uhvaćen taksista koji je vožnju naplatio 37 eura

“Predlog nije prihvatljiv u dijelu u kojem se navodi da taksi vozilo ne može da sačeka da prihvati putnika na javnom putu. Želite da propišete da ubuduće Komunalna policija može da nas kažnjava ako uputimo taksi vozilo da preuzme stranku ispred škole, hotela, restorana, pumpe, stambene zgrade… Pri tome niste definisali šta se podrazumijeva pod čekanjem”
61 pregleda 28 komentar(a)
Taksi Budva, Foto: Vuk Lajović
Taksi Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.05.2015. 05:31h

Taksi vozač na teritoriji opštine Budva ubuduće će morati biti osoba, koja najmanje dvije godine ima prijavljen boravak u metropoli turizma. To je ključna izmjena Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto taksi prevoza, o kojoj će se danas na sjednici Skupštine opštine izjasniti odbornički saziv.

Takva namjera već je izazvala burno regovanje brojnih taksi udruženja, a na adresu Opštine iznijeli su niz zamjerki, ističući da bi dovela u pitanje opstanak legalnih udruženja, koji godinama zapošljavaju regularne radnike, izmiriju sve obaveze prema državi.

Među skoro 800 taksi vozača, koji u špicu ljeta cirkulišu ulicama, ima i onih kojima djelatnost služi samo kao “pokriće” za obavljanje kriminalnih radnji, zbog čega policija ima glavobolju, jer nema spisak svih koji su taksisti, pa bi donošenje ovakve odluke donekle moglo uvesti red u taksi prevoz.

“Izražavamo duboko neslaganje sa ovim predlogom. Možda i niste svjesni, ali taksi djelatnost se ne ubraja u zanimanja koja su u vrhu ljestvice interesovanja osoba sa biroa rada. Ispred naših kancelarija nijesu redovi onih koji bi bili taksisti. Taksi djelatnost, kao i sve ostale u Budvi, su sezonskog karaktera, pa najviše interesovanja pokazuju građani opština iz unutrašnjosti Crne Gore. Morate biti senzibilni i imati u vidu novi Zakon kojim se poslodavac dodatno opterećuje u smislu davanja prednosti u zaposlenju samo na osnovu crnogorskog porijekla, a ne osnovu lične sposobnosti”, naveli su u taksi udruženjima.

Novina da taksi prevoznik ne može da koristi javne uređene saobraćajne površine, parking, javni put za parkiranje, čekanje na prihvat putnika van predviđenog parking prostora za parking vozila, u udruženjima smatraju nepreciznim i nejasnim.

“Predlog nije prihvatljiv u dijelu u kojem se navodi da taksi vozilo ne može da sačeka da prihvati putnika na javnom putu. Želite da propišete da ubuduće Komunalna policija može da nas kažnjava ako uputimo taksi vozilo da preuzme stranku ispred škole, hotela, restorana, pumpe, stambene zgrade… Pri tome niste definisali šta se podrazumijeva pod čekanjem”, navode ostalog taksisti.

Budva je prošle godine imala izdatih oko 470 izvoda iz licenci, ali broj taksija na ulici je gotovo dupliran u špicu ljeta.

Uhvaćen vozač koji je uzeo 37 eura

Komunalna policija juče je uhvatila taksistu koji je uoči vikenda naplatio taksi vožnju irskim turistima od Bečića do Budve čak 37 eura.

Irski bračni par odsjeo je elitnom hotelu „Montenegro", a vožnji im je toliko naplatio nelegalni taksi prevoznik, jer nije imao prepoznatljive taksi registarste oznake BD TX.

Kako je “Vijestima” saopštio načelnik Komunalne policije Slavko Đukanović taksista je prekršajno kažnjen, a oduzete su i tablice na vozilu.

Bonus video: