Norvežani u Igalu proslavili nacionalni praznik

Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976. godine a tokom skoro četiri decenije kroz Institut je prošlo je preko 50 hiljada Norvežana kojima je bilo potrebno liječenje ili rehabilitacija
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2015. 19:54h

Norveški nacionalni praznik tradicionalno je proslavljen danas i u Institutu "Dr Simo Milošević" u Igalu.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške slavi se od 17. maja 1814. kada je, poslije ostvarene nezavisnosti, izglasan i norveški Ustav.

Svečana povorka na čijem čelu su bile norveška i crnogorska zastava i u kojoj su bili Norvežani koji se odmaraju i liječe u Institutu i mještani prošla je dijelom Igala, a potom je na platou ispred Instituta organizovan prigodan program.

“Prijateljstvo između Crne Gore i Norveške je specifično, stvoreno na zajedničkim doživljajima iz II svjetskog rata. Ali to je i prijateljstvo koje mi dalje razvijamo kroz zajedničku razvojnu, ekonomsku i kulturnu saradnju. U našoj saradnji sa Crnom Gorom prioritet je dalje razvijanje pravne države, što je u potpunosti u duhu našeg Ustava”, kazao je Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Beogradu.

“O tome koliko smo ponosni na 39-godišnju saradnju i program koji imamo sa vašom državom svjedoči i činjenica da se danas ovdje tradicionalno okupljamo kako bi zajedno proslavili vaš praznik i učinili da se osjećate kao kod kuće”, istakao je Zoran Bošnjak izvršni direktor Instituta Igalo.

Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976 godine I mnogi od njih mu se godinama vraćaju. Oni su i najbrojniji inostrani gosti u Institutu "Dr Simo Milošević", a saradnja između zdravstveno-turističke ustanove u Igalu i norveške vlade, koja o trošku države šalje svoje sunarodnike na liječenje i oporavak u Igalo, traje skoro četiri decenije i u tom periodu kroz tu zdravstvenu ustanovu prošlo je preko 50 hiljada Norvežana kojima je bilo potrebno liječenje ili rehabilitacija.

Predsjednik Opštine Nikola Gojković je podsjetio na prijateljstvo Herceg Novog sa norveškim gradovima Levanger i Kristijansendom.

“Veze dva naroda se strpljivo njeguju i čuvaju. Moderna vremena donose nove izazove i iskušenja, ali im prave životne vrijednosti uvijek odolijevaju”, kazao je Gojković.

O prijateljskim vezama govorila je i Turin Hostaker, Glavna norveska sestra u Institutu Igalo.

Galerija

Bonus video: