SNP: Zakon o naknadi štete žrtvama nasilja da stupi na snagu ranije

„Stvaranjem ovakvog zakonskog okvira žrtva se dodatno motiviše da učestvuje u postupku, jer se stvara svijest da će se bol i šteta koju je pretrpjela na nekin način kompenzovati“, navode iz SNP-a
88 pregleda 2 komentar(a)
nasilje, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
nasilje, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2015. 15:41h

Socijalistička narodna partija (SNP) predložiće amandmane na Predlog zakona o naknadi štete žrtvama krivičnih djela nasilja i tražiti da taj zakonski akt stupi na snagu 1. januara naredne godine, a ne danom pristupanja Evropskoj uniji (EU), kako stoji u Vladinom predlogu.

„SNP će, takođe, tražiti da država do 1. januara 2016. stvori sve preduslove za primjenu ovog važnog zakona, uključujući i finansijska sredstva o čijem potrebnom iznosu postoji analiza Ministarstva pravde“, saopštila je portparolka te stranke, Slađana Kaluđerović.

Iz SNP-a je poručeno da je donošenje zakona o naknadi štete žrtvama krivičnih djela nasilja ozbiljan iskorak, kojim se stvara dostupan mehanizam, prepoznaje i priznaje patnja i šteta koju su žrtve pretrpjele i pruža im se mogućnost da ostvare jedan od oblika prava na pravično zadovoljenje.

„Stvaranjem ovakvog zakonskog okvira žrtva se dodatno motiviše da učestvuje u postupku, jer se stvara svijest da će se bol i šteta koju je pretrpjela na nekin način kompenzovati“, navode iz SNP-a.

Osim toga, dodaje se, ostvarivanje prava na naknadu štete pomoći će da dobijemo još realnije pokazatelje u kojoj mjeri su prethodno ostvarena druga važna prava žrtava: pravo na zaštitu od nasilja i pravo na sigurnost, pravo na informisanje, medicinsku zaštitu, pravnu pomoć.

„Zato iznenađuje predlog Vlade da predlog zakona, koji je već sjutra na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, stupi na snagu tek danom pristupanja EU“, kazali su iz SNP-a.

Ako, kako su rekli iz SNP-a, ovaj zakon donosimo zbog želje da i na ovaj način pomognemo žrtvama nasilja, onda datum od kada će zakon početi da važi treba primjeriti potrebama naših građana, a ne krajnjem roku koji nam je dala EU.

„Naravno, tražićemo i izmjenu još nekih predloženih rješenja počevši od predloga o tome ko ima pravo na naknadu štete, do izmjene kriterijuma za odlučivanje o pravu na naknadu i visini štete“, kaže se u saopštenju SNP-a.

Bonus video: