Povratnici razočarani: Bili smo u selu 10 km od prodavnice

“Nekom svom poslije 20 dana u Njemačkoj nikada ne bih preporučio da krene...”
82 pregleda 88 komentar(a)
iseljavanje sa sjevera, Foto: Euromost
iseljavanje sa sjevera, Foto: Euromost
Ažurirano: 17.05.2015. 15:56h

Sa autobuske stanice u Bijelom Polju, juče oko četiri sata ujutro, otišla su dva autobusa sa putnicima koji su krenuli prema Njemačkoj. Za razliku od ranijih vikend tura, u oba autobusa jedva je bilo 30 putnika.

Među jučerašnjim putnicima uglavnom su bili mladi bračni parovi sa djecom. Dok su se pozdravljali sa rođacima, mogla se osjetiti nervoza - dok je reporterka “Vijesti” u autobusu pokušavala da govori sa putnicima, kondukterka je objasnila da „nije dobro što smo u autobusu, jer se poslije putnici ljute na njih“.

Jedan mladić koji se nije predstavio, rekao je: „Pitajte ovu državu zašto joj građani odlaze odavde. Sigurno nije od dobra, već zato što jedva preživljavaju“.

Žena tridesetih godina je kazala da odlazi sa suprugom i djetetom i da ne zna kako i šta će biti, ali da je sve to bolje od ovog ovdje.

“Nijedno ne radimo i ne možemo da preživimo sa djecom bez ijednog centa primanja, tako da je nama sve bolje od ovoga. Niko od nas ne misli da će se obogatiti, kupiti skupe stanove i kuće, idemo samo da preživimo i ništa više”.

O tome kako je odlučila da krene kazala je da je na to navela pomisao da ni za pola godine ovdje neće imati nijedan euro, a da će tamo dobijati bar po 300 mjesečno.

Samo iz Nedakusa, jednog od najnaseljenijih prigradskih naselja, za nekoliko mjeseci se iselilo oko 40 porodica. Najviše ih je otišlo iz dijela naselja Dolac.

Prema izjavama mještana tog naselja, koji nisu željeli da im se pominje ime, u put u nepoznato nisu se otisnuli samo oni bez posla i kojima je ukinuta socijala, već i dio onih koji su bili zaposleni.

Povratnik iz Njemačke prenio je “Vijestima" svoja iskustva ali je tražio da ostane anoniman. Kazao je da su u ljudi iz Crne Gore smješteni po kolektivnim centrima Njemačke, sa izbjeglicama, ali da s obzirom na to da naša zemlja nije u ratu, niti koga politički progoni, nema osnova da neko tamo dobije politički azil. “

“Nekom svom sada poslije provedenih 20 dana u Njemačkoj nikada ne bih preporučio da krene, jer sad vidim da nema nikakve šanse da ostanu, jer je kod nas mirno. Ja i supruga smo primali po 290 eura i od toga bukvalno možete da preživite i ništa drugo. Otišli smo jer smo se ponadali u bolji život, ali ništa od toga”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Prvo je bio u sabirnom centru Hajam u gradu Braunšvajg, blizu Hanovera. “Prije odlaska se pričalo da treba da nasele sjeverne djelove, te da naseljavaju dio oko zatvorenog rudnika. Iz tog centra su nas prebacili u selo Sindeburg, 135 km dalje. Imali smo stan, ali bez hrane a prva prodavnica bila je udaljena oko 10 kilometara. Kada sam shvatio da nema ništa od ostanka i da je sve to opet jedno preživljavanje jednostavno smo uhvatili prvi voz i vratili se kući”, ispričao je mještanin Dolca.

U Bijelom Polju, kao ni u drugim sjevernim opštinama, još uvijek ne postoje zvanični podaci o tome koliko stanovnika se iselilo posljednjih mjeseci. Neke opozicione partije i civilni sektor barataju podacima da se samo u posljednji mjesec sa sjevera iselilo 1500 ljudi.

Kriju se od medija, ali još odlaze

Prema novim podacima organizacije Euromost u posljednja dva dana za Njemačku je krenulo 7 autobusa, građana koji su se iz Bijelog Polja, Rožaja, Berana, Petnjice odvezli prema državama EU.

“Dobili smo informacije da zbog velike medijske pažnje veliki broj građana odlazi privatnim autima i kombi prevozom do Novog Pazara i dalje prema državama EU, da prema državama EU odlaze i taksi prevozom kao i kombi prevoznicima koji nijesu registrovani da voze putnike, zbog čega porodice doživljavaju neprijatnosti na granicama“.

Iz Euromosta, tvrde da broj građana koji odlaze ne opada.

Bonus video: