"Transpetrol" uzurpirao korito Tare

Zbog vađenja vodnog materijala Tara je prekjuče bila potpuno mutna, a ribolovci tvrde da je takvo stanje već duže od sedam dana
174 pregleda 8 komentar(a)
Transpetrol, šljunak Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Transpetrol, šljunak Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.05.2015. 08:39h

Nekoliko desetina hiljada kubnih metara šljunka, minulih deset dana, iz korita Tare, u mjestu Jabuka, nadomak Mateševa izvadili su radnici i mehanizacija podgoričkog preduzeća “Transpertrol”.

To su inspektoru za vodoprivredu i novinarima saopštili iz Sportskog flaj fišing kluba (SFFK) “Maniro”, koje od prije mjesec gazduje kolašinskim vodama.

"Transpetrol” na Jabuci pravi temelje naselja za smještaj radnika, koji će graditi autoput.

Zbog vađenja vodnog materijala Tara je prekjuče bila potpuno mutna, a ribolovci tvrde da je takvo stanje već duže od sedam dana.

U početku su, kako kažu, mislili da je voda mutna zbog topljenja snijega s planina, ali su u četvrtak veče ustanovili da je mehanizacija (dva kamiona i jedna mašina) podgoričke firme u koritu rijeke.

Bager s oznakama tog preduzeća i juče je bio na samoj obali Tare, a radovi su obustavljeni nakon što je na teren došla ribolovačka služba i novinari.

Pored betonjerki na gradilištu je i ogromna gomila pijeska i šljunka, a dio gradilišta je pokriven tim materijalom, tako da je očigledno da se danima Tara prekopava.

“Čak su jednim dijelom i promijenili tok Tare. Naime, na ovom mjestu rijeka se račvala, oni su taj jedan krak zatrpali i na njemu sada stoji mašina. Ovo je ogromna količina materijala i sigurno je riječ o nekoliko desetina hiljada kubnih metara, mada će se o tome precizno izjasniti nadležna inspekcija, koju smo u četvrtak veče pozvali, a koja je dužna da na teren izađe najkasnije 24 sata od prijave”, rekao je iz SFFK “Maniro” Nikola Trebješanin.

Naglašavajući kako je, vjerovatno, već dosadašnjim radovima u koritu Tare napravljena ogromna šteta, on podsjeća da “Maniro” gazduje svim vodama na području kolašinske opštine i da su slučajno saznali za radove “Transpetrola”.

Trebješanin kaže da je obaveza čak i preduzeća koja imaju koncesije za eksploataciju vodnog materijala da onima koji gazduju vodama plaća po 2, 5 eura za svaki kubni metar šljunka i pijeska .

“Naravno, i u tim slučajevima, to jest čak i koncesionarima, je zabranjeno vađenje materijala iz korita. Na gradilištu “Transpetrola” nijesmo od njihovih šefova dobili nikav “papir” kojim bismo dokazali da imaju ovlašćenja da ovo rade. Užasno je ovakvo ponašanje i to nećemo dozvoliti. Moraće da nadoknade štetu nastalu ovim radovima. Nadamo se da će inspektor odreagovati kako treba”, kažu u SFFK “Maniro”.

Iz “Transpetrola” juče nije bilo moguće dobiti zvaničan odgovor na optužbe kolašinskih ribolovaca. Radnici koje su “Vijesti” zatekle na gradilištu kazali su da ne smiju da razgovaraju s novinarima, pa čak ni da kažu ime šefa gradilišta.

Bonus video: