UZURPIRAO 107 KVADRATA

Božidar Mićunović i državno zagradio u Zeti

Božidar Mićunović je sagradio kuću na parceli od više od hiljadu kvadrata, a nadležni su 1997. utvrdili da nema dokaz o vlasništvu za 107 kvadrata
465 pregleda 10 komentar(a)
Božidar Mićunović, Foto: Arhiva Vijesti
Božidar Mićunović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.05.2015. 18:51h

 Božidar Mićunović, brat nikšićkog kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića, uzurpirao je 107 kvadrata državnog zemljišta u Zeti.

On je u naselju Balijače sagradio kuću na parceli od više od hiljadu kvadrata, a nadležni su još u junu 1997. utvrdili da nema dokaz o vlasništvu za 107 kvadrata. To se može vidjeti i u katastarskim podacima Uprave za nekretnine (UZN), gdje je evidentiran teret “uzurpacija”.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) imao je uvid u tadašnji Zapisnik o postupku izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima, u kojem je upisana i izjava Mićunovića. On je te godine saopštio da je izvršio fizičku diobu sa Ljubetom Radmanovićem i da je njemu pripalo ukupno 1.138 kvadrata zemlje.

"Za razliku od 107 kvadrata nemam dokaz o vlasništvu", saopštio je tada Mićunović.

On je juče rekao da je zemljište kupio prije petnaestak godina i da je jedini vlasnik. Tvrdi da je “sve regulisano” i da se to može provjeriti u katastru.

Prema Katastru, on ima imovinu u Podgorici i Nikšiću. U Glavnom gradu je vlasnik porodične kuće u naselju Balijače od 82 kvadrata, pomoćnog objekta od 12, dvorišta od 500 i njive 4. klase od 544 kvadrata. U nikšićkoj katastarskoj opštini Kamensko, suvlasnik je četvrtine od preko 370.000 kvadrata i dvije trećine imovine od preko 2.000 kvadrata u Glibavcu. 

Mićunović je predsjednik Komisije za takmičenja Fudbalskog Saveza Crne Gore.

Još 130 kvadrata zemlje dobio od države na trajno korišćenje

Uvidom u katastarska dokumenta CIN-CG je utvrdio da postoji još 130 kvadrata nekada uzurpiranog državnog zemljišta. Mićunović je 1997. izjavio da je tih 130 kvadrata dobio od države na trajno korišćenje. 

“Što se tiče uzurpiranog zemljišta, imam dokaz prava svojine nad površinom od 130 kvadrata, jer sam Ugovorom o dodjeli uzurpiranog zemljišta dobio na trajno korišćenje navedeno zemljište”, piše u izjavi. 

U Upravi za nekretnine postoji rješenje nekadašnjeg Opštinskog sekretarijata za finansije od 23. novembra 1988. godine, kojim se Mićunoviću daje na trajno korišćenje 130 kvadrata,  a na osnovu kojeg je i izvršena uknjižba zemljišta u katastru.

Preporučujemo za Vas