Đukanović: Deklaracija o ekološkoj državi dovela do nezavisnosti, članstva u NATO...

„Nepokolebljiva riješenost da državu i region vratimo našoj prirodnoj civilizacijskoj kući Evropi ne umanjuje želju da sačuvamo i razvijamo naša tradicionalna prijateljstva“, kazao je Đukanović
101 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.09.2018. 11:29h

Deklaracija o ekološkoj državi bila je polazna tačka savremene Crne Gore koja je dovela do njene nezavisnosti, članstva u NATO i korak do članstva u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović.

On je u Podgorici otvorio Ministarsku konferenciju "Zadužbina budućnosti“, koju organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u skladu sa Budimpeštanskim i Sofijskim smjernicama za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Đukanović je podsjetio da je na današnji dan parlament na Žabljaku proglasio Crnu Goru ekološkom državom.

„Deklaracija o ekološkoj državi polazna je tačka savremene Crne Gore koja je u konačnom dovela do nezavisnosti, članstva u NATO i korak do članstva u EU“, rekao je Đukanović, navodeći da je država posvećena prioritetima strateškog razvoja.

„Nepokolebljiva riješenost da državu i region vratimo našoj prirodnoj civilizacijskoj kući Evropi ne umanjuje želju da sačuvamo i razvijamo naša tradicionalna prijateljstva“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, najvažnije aspiracije crnogorske državne politike su ubrzani ekonomski rast i institucionalni razvoj, kao najpouzdaniji temelj efikasne vladavine prava i pune evropeizacije crnogorskog društva.

„Upravo tako definisani prioriteti potenciraju našu odgovornost za pametan odgovor na izazov razvoja s kojima se suočava čovječanstvo“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, jedan od najkompleksinijih rebusa svih zemalja jeste kako naći optimalnu formulu međuzavisnosti između dva univerzalna cilja - ekonomskog rasta i očuvanja zdrave životne sredine.

„Ne samo da je to moguće vec je to imperativ odgovornosti prema planeti i generacijama našeg potomstva. Taj odgovor ne možemo odlagati niti prenijeti nekome ko će raditi poslove posle nas, jer svako odlaganje znaci trošenje šansi resursa i limitira mogućnost budućeg razvoja“, kazao je Đukanović.

Kako je kazao, Crna Gora neće zatvarati oči pred tim izazovima vec osmišljavati modele, koji će voditi uspostavljanju održivom balansu između ciljeva.

„Zato je potrebna intenzivna saradnja svih partnera. Mehanizam 16+1 se pokazao kao platforma na kojoj se snaži međusobno povjerenje i saradnja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine“, rekao je crnogorski predsjednik.

Prema njegovim riječima, to je za Crnu Goru privilegija koja podrazumijeva punu posvećenost očuvanju životne sredine kao jednom od najbitnijih segmenata.

„Vjerujem da će nam saradnja o okviru ovog mehanizma dodatno olakšati ispunjavanje preuzetih obaveza u okviru poglavlja 27, kao i kasnije u kriterijumima za njegovo zatvaranje. Da bismo ostvarili ciljeve moramo razmjenjivati najbolje prakse i primijeniti standarde koji doprinose poboljšanju životne sredine“, poručio je Đukanović.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Pavle Radulović kazao je da je zamisao da se na temu zajednički definisanih prioriteta, kroz snažan i održiv mehanizam, kakav će biti mehanizam za životnu sredinu, dodatno promoviše inicijativa 16+1.

Time treba da se, kako je rekao‚ jača saradnja i doprinese rješavanju ekoloških pitanja kroz dugoročne i održive mjere.

„Vjerujem da će Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope nastaviti da dijele zajedničku viziju, koja će se posredstvom mehanizma fokusirati na sinergiju relevantnih nacionalnih razvojnih strategija i produbiti saradnju“, rekao je Radulović.

Kako je kazao, Crna Gora je posvećena jačanju regionalne saradnje.

„Očuvanje životne sredine i održivi razvoj regiona omogućuje unapređenje kvaliteta života, očuvanje prirodnih resursa i podsticaj pametnom inkluzivnom klimatski održivom razvoju. Uvijek moramo biti vođeni mišlju da ovu planetu nismo naslijedili od predaka nego smo je posudili od svojih potomaka“, zaključio je Radulović.

Specijalna predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Kine za Saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Huo Judžen, rekla je da je konferencija i inicijativa korak naprijed da se impelmentiraju smjernice iz Budimpešte, kao i korak dalje prema održivom razvoju svih 17 država članica.

„Zaštita životne sredine, novi je sektor ovog mehanizma i novi dio sradnje koji smatramo važnim, posebno za održivi razvoj država svijeta. Sve te države značajno ulažu u tu oblast a rezultati su zadovoljavajući“, kazala je Judžen.

Prema njenim riječima, Crna Gora je država u kojoj je lijepo živjeti i koja je sama po sebi divna.

„Zato uspostavljanje ovog mehanizma zaštite životne sredine, predstavlja jedan od najvažnijih“, navela je Judžen.

Ministar ekologije i životne sredine Kine, Li Ganđije poručio je da je živjeti u čistom svijetu i očuvati planetu jedan od osnovnih zajedničkih ciljeva cjelokupnog čovječanstva.

„Kina pravi značajne napore da unaprijedi spopstvene ekološke napore i kroz međunarodnu saradnju“, kazao je Ganđije.

Prema njegovim riječima, kroz slične inicijative otvaraju se mogućnosti za interakcije između država iz cijelog svijeta.

„Kina je voljna da unaprijedi saradnju i zato pozivamo sve članice da učestvuju u incijativi. Želimo da osnažimo rad na očuvanju životne sredine i da osnažimo dijalog na globalnom nivou“, poručio je Ganđije.

Bonus video: