Duković: Položaj LGBT osoba i dalje nezadovoljavajući

Kada je u pitanju otkazivanje šetnje u Nikšiću, on smatra da je uvijek bolje da ne dođe do bilo kakvog incidenta nego uraditi nešto što može izazvati neku neželjenu reakciju
74 pregleda 6 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.05.2015. 10:46h

Položaj LGBT osoba u Crnoj Gori i dalje nije zadovoljavajući, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, Halil Duković, navodeći da je ipak ostvaren veliki napredak na tom polju.

On je kazao da je država u tom pogledu napravila ogoman iskorak iako se, kako je dodao, smatra da je to jedan mali korak za tradicionalnu crnogorsku državu i društvo kakvo je crnogorsko.

„Stanje u Crnoj Gori po tom pitanju mnogo je bolje nego što je bilo juče, a nadam se i vjerujem da će sjutra biti mnogo bolje“, rekao je on, povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Duković je agenciji MINA kazao da nijesu riješena sva pitanja zaštite manjinskih grupa i to, kako je ocijenio, nije problem koji se može riješiti preko noći.

„Ali je bitno da su ljudi čuli za tu manjinsku grupu, ona je postala vidljiva i svakim danom je sve manje onih homofoba koji iz tradicionalnih razloga napadaju i vrijeđaju, nego što je to bilo na samom početku kampanje borbe za njihova prava“, smatra Duković.

Prema njegovim riječima, potrebno je razumjeti da su neka shvatanja, koja se još uvijek često čuju u državi, u demokratskom svijetu prevaziđena, a, ako crnogorsko želi da bude dio tog svijeta, moraće polako da mijenja ta mišljenja.

„Uistinu, mijenjamo ih, ali je pitanje da li to radimo dovoljnom brzinom“, kazao je Duković.

On smatra da na to nema tačnog odgovora i da će neko uvijek reći da uvijek može više i bolje, objašnjavajući da on misli da uvijek može bolje, ali da vjeruje da je Crna Gora napravila dobar iskorak u tom pravcu i da se kreće dobrim putem.

„Možda u budućnosti treba samo ubrzati te procese, a za to nam treba podrška cijelog društva. To niko ne može sam raditi, ne može Vlada to sama raditi, ni pripadnici tih manjinskih grupa, ni nevladine organizacije, znači treba jedna zajednička borba u tom pravcu“, rekao je Duković.

Kada je u pitanju otkazivanje šetnje u Nikšiću, on smatra da je uvijek bolje da ne dođe do bilo kakvog incidenta nego uraditi nešto što može izazvati neku neželjenu reakciju.

„Stvarno ne znam sve uzroke koji su doveli do tog odlaganja, ali podržavam stav da svako ima pravo da iskaže ono što jeste, ono što želi da bude i to je njegovo pravo za koje mu država mora garantovati“, kazao je Duković.

Kako je naveo, neće da ulazi u procjenu sigurnosti javnog reda i mira, ali se LGBT osobama, smatra Duković, šetnja mora dozvoliti, jer su to građani Crne Gore i njihova prava koja su im garantovana Ustavom i svim zakonima i država mora stati iza tih prava.

„Da li je to u momentu bilo tako, ne bih se sad upuštao u taj komentar, ali vjerujem da se, u vremenu kad se steknu bezbjednosni uslovi, ta šetnja mora organizovati“, rekao je on.

Kada je u pitanju mogućnost pružanja alternativne lokacije za održavanje te šetnje, Duković je kazao da je to stvar lokalnih uprava.

„Ne može ni Uprava policije donijeti sve odluke sama, bez saradnje sa lokalnom upravom. Stoga i kažem da u borbi za njihova prava moramo djelovati zajednički, ne može niko sam postići željeni rezultat“, objasnio je Duković.

Prema njegovim riječima, mogla se ponuditi alternativna lokacija, ali je pitanje koliko je to djelotvorno.

„Ako neko iskaže potrebu da to uradi na jednom određenom mjestu, a to mu se zabrani i ponudi neka alternativna lokacija, ne znam koliko je to u suštini prihvatljivo i za same te osobe koje su najavile tu šetnju”, ocijenio je Duković.

On je kazao da stoji činjenica da se LGBT osobe ne osjećaju bezbjedno, ali i da su te osobe mnogo bezbjednije nego što su bile u prošlosti što znači, smatra on, da država ipak počinje da radi svoj posao i ljudima garantuje njihova prava.

„Naravno, ni mi nijesmo zadovoljni stepenom dostizanja njihovih prava, ali vjerujem da će to u narednom periodu ići mnogo brže i mnogo bolje na zadovoljstvo svih građana Crne Gore“, zaključio je Duković.

Bonus video: