Vučićeve smjernice MA koštale 700.000 eura

Nakon pretvaranja JAT-a u “Air Serbia”, povlastice može da ima prevoznik sa 500 hiljada putnika, a to je samo srpska kompanija
0 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Airlaners
Montenegro Airlines, Foto: Airlaners
Ažurirano: 16.05.2015. 06:24h

Menadžment beogradskog aerodroma ukinuo je popuste za prihvat i opsluživanje aviona Montenegro erlajnza (MA) koji su važili ranijih godina, iako im je crnogorska kompanija jedan od najvažnijih partnera po obimu ostvarenog saobraćaja.

To se dogodilo nakon pojave kompanije “Air Serbia” (ASL) i predstavlja dodatni hendikep za MA koji se suočava sa narastajućom konkurencijom srpske kompanije na veoma prometnim i unosnim linijama između Beograda i Crne Gore.

“Nakon ulaska kompanije 'Air Serbia' na tržište, MA je na beogradskom aerodromu, prema kojem imamo najfrekventniji saobraćaj, izgubio pravo na popuste na usluge opsluživanja aviona koje smo do tada imali. Na taj način su godišnji troškovi porasli i do 700.000 eura”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor MA Živko Banjević.

Koliko je linija za Beograd bitna za MA, pokazuje podatak da je lani 42 odsto svog ukupnog prometa ostvario na letovima između Srbije i Crne Gore.

ASL na aerodromu “Nikola Tesla” uživa ogromne popuste u prihvatu i opsluživanju aviona, a potom im srpska Vlada iz budžeta nadoknađuje razliku do pune cijene.

Kabinet premijera Aleksandra Vučića, neposredno nakon završetka transakcije sa “Etihadom” i pretvaranja JAT-a u “Air Serbia”, izdao je “smjernice” rukovodstvu aerodroma, po kojim povlastice u toj vazdušnoj luci može da ima aviokompanija koja je prevezla više od pola miliona putnika godišnje. Taj uslov ispunjava samo ASL, pa je, na primjer, zbog porasta aerodromskih troškova za petinu, mađarski “Wizz Air” lani odmah smanjio broj letova za Beograd. Vlada Srbije je lani naložila menadžmentu aerodroma da otpiše skoro 17 miliona dolara duga za neplaćene usluge aviona ASL za devet mjeseci 2014.

MA je lani 42 odsto ukupnog prometa ostvario na letovima između Srbije i Crne Gore

To je protivno propisima EU o državnoj pomoći i međunarodnim propisima o slobodnoj konkurenciji, pa se može dogoditi da neka od dvadesetak aviokompanija podnese prijavu ECAC-u (European Civil Aviation Conference).

Četvrti po prometu, sa više od 258 hiljada putnika

MA je lani na aerodromu “Nikola Tesla“ ostvario promet od 258.841 putnika, po čemu su četvrti partner beogradske vazdušne luke.

Na prvom mjestu je ASL sa 2,34 miliona putnika, slijedi mađarski lou-kost prevoznik “Wizz Air“, a treća je čuvena njemačka “Lufthansa“.

Pritom, “Wizz Air“ sa prevezenih 515,5 i “Lufthansa“ sa 284 hiljade putnika bilježe smanjenje prometa od 9,9, odnosno 5,7 odsto, dok je MA lani u Beogradu imao rast od skoro dva procenta. Uprkos tome, cijene za avione MA u Beogradu od aprila prošle godine su uvećane, jer kompanija više ne dobija popuste koji su joj bili garantovani do tada važećim ugovorom sa aerodromom “Nikola Tesla“.

Bonus video: