CG izvršila inspekciju specifičnog područja u Sloveniji

Kao što je predviđeno i odredbama i protokolom dokumenta, inspekcija je realizovana vazdušnim i kopnenim putem, uz opservaciju terena, vojnih poligona, vježbališta i objekata, a primljene su i usmene informacije i prezentacije od komandanata i predstavnika inspektovanih jedinica
1 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 15.05.2015. 15:59h

Crna Gora je, od 12. do 15. maja, izvršila inspekciju Specifičnog područja na teritoriji Slovenije u skladu sa odredbama Bečkog dokumenta 2011, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako navode iz tog Vladinog resora, aktivnost je realizovana u saradnji sa Verifikacionim centrom Bosne i Hercegovine, tako da je ostvaren i međunarodni karakter i proširene su mogućnosti za nastavak i izgradnju međusobne saradnje.

„Inspekcija je realizovana u centralnom i ističnom dijelu teritorije Slovenije pri čemu je obuhvaćena većina vojnih jedinica i formacija sa ciljem provjere i sagledavanja stanja u specifičnom području, izvođenje planiranih vojnih aktivnosti i vježbi kao i provjera godišnje informacije koju je dostavila i razmijenila Slovenija“, kaže se u saopštenju.

Kao što je predviđeno i odredbama i protokolom dokumenta, inspekcija je realizovana vazdušnim i kopnenim putem, uz opservaciju terena, vojnih poligona, vježbališta i objekata, a primljene su i usmene informacije i prezentacije od komandanata i predstavnika inspektovanih jedinica.

„U toku inspekcije izvršena je opservacija međunarodne vojne vježbe „NEPTUNE THRUST“ između logističkih jedinica oružanih snaga Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država, tačnije američkih snaga raspoređenih na teritoriji Evrope odnosno iz Vićence – Italija“, navode iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, cilj vježbe je dostići potrebne operativne sposobnosti i uvježbati ih u pružanju realne logističke podrške.

„Kao i u dosadašnjem periodu i ovaj put je istaknuta veoma dobra međusobna saradnja na polju kontrole naoružanja i mjera za izgradnju povjerenja i bezbjednosti, razmijenjena su iskustva u navedenim poljima, a predstavnici Slovenije su izrazili punu podršku Crnoj Gori u nastavku reformi u oblasti odbrane kao i u nastojanjima za prijem u članstvo u NATO“, rekli su iz Ministarstva.

Izvještaj o realizaciji te aktivnosti biće distribuiran svim članicama OEBS-a i potpisnicama Bečkog dokumenta 2011. preko OEBS komunikacione mreže.

Bonus video: