Boro i Jovo Lazović više od 9 spratova mogu da grade samo uz komšijski amin

Lazovići su još prije godinu i po namjeravali da na toj parceli izgrade kondo hotel “Porto Budva”, dvije kule od 18 i 16 spratova , ali su građevinsku dozvolu, koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, pred Upravnim sudom oborile komšije, porodica Slovinić
30 komentar(a)
Boro Lazović, plac za soliter u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Boro Lazović, plac za soliter u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.05.2015. 15:29h

Doskorašnji lider budvanskog DPS-a i šef lokalnog parlamenta Boro Lazović po svemu sudeći neće moći da gradi stambeno-poslovni kompleks u centru grada veći od devet spratova , a prethodno će morati i da obezbijedi i saglasnot komšija, čije parcele sa njegovom čine zajedničku urbnističku parcelu.

To se jasno navodi u urbnističko-tehničkim uslovima UTU, koje je Lazović dobio 2011, što je i navedeno u obrazloženju, koje je opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje dao, odgovarajući na zahtjev prvog čovjeka DPS-a. Zemljišni kompleks od šest hiljada kvadrata u samom srcu grada, nedaleko od gradskog vrtića, na stotinak metara od Staroga grada, u većinskom je vlasništvu lidera DPS-a i njegovog brataJova.

Lazovići su još prije godinu i po namjeravali da na toj parceli izgrade kondo hotel “Porto Budva”, dvije kule od 18 i 16 spratova , ali su građevinsku dozvolu, koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, pred Upravnim sudom oborile komšije, porodica Slovinić. Nakon što su odustali od te namjere, Lazović je podnio početkom marta zahtjev za izdavanje novih urbanističko-tehničkih uslova, pokrenuši novu proceduru za dobijnje građevinske dozvole, dostavivši zahtjev Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj, sa idejom da sada na svojoj parceli fazno gradi stambeno-poslovni kompleks.

Taj zahtjev uzrokovao je protest komšija, koji su tražili da mu Opština ni po koju cijenu ne smije dozvoliti gradnju veću od prizemlja, i devet spratova , kako je i predviđeno važećim planskim dokumentom DUP “Budva centar”.

To je bio uzrok incidenta, kada je Goran Slovinić ušao u kancelariju gradonačelnika Lazara Rađenovića, negodujući da se Lazoviću dozvoli gradnja veća od one koja je propisana. Sud je oborio građevinsku dozvolu Lazovićima i prihvatio tužbeni zahtjev Slovinića, koji su smatrali da je dozvoljena veća spratnost od one koja je planom predviđena.

Prvobitno je planirano da grade dva solitera od 16 i 18 spratova

Prvobitnom građevinskom dozvolom, koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Lazovići su sa svojim tadašnjim partnerom kompanijom „Alart centar“ planirali gradnju dvije građevinske cjeline kule 1 i kule 2 koje je trebalo da budu povezane na nivou prizemlja i mezanina i dvoetažnim garažnim prostorom ispod zemlje.

Prva kula je trebalo da bude 18 spratova, dok druga kula ima 16 spratova. Ukupna bruto razvijena građevinska površina objekata je bila 38.540,70 kvadrata, od čega podzemnih garaža 10.314,02 kvadrata, nadzemnih etaža 26.686,30, dok je bruto razvijena površina tehničkih etaža 1.540,20 kvadrata.

Prema novom rješenju opštinskog Sekretarijata predviđena je gradnja objekta ukupne bruto građevnske površine 27.480 kvadrata i površinom pod objektom od 3.668 kvadrata.

Bonus video: