"Osuđujemo izjednačavanje saradnika okupatora sa antifašistima"

Crnogorski borci navode se da svaka država ima pravo na svoje odluke u ime većinskog dijela svoga naroda, ali da rehabilitacija ratnih zločina podliježe sudu šire javnosti
110 pregleda 5 komentar(a)
Četnici, Foto: Reuters
Četnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2015. 12:56h

Rehabilitacija ratnog zločinca, četničkog komandanta Draže Mihailovića podsticaj je za dalje podjele i revanšizam u Crnoj Gori i moguće širenje sukoba na Balkanu, ocijenio je Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je u četvrtak Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Crnogorski borci navode se da svaka država ima pravo na svoje odluke u ime većinskog dijela svoga naroda, ali da rehabilitacija ratnih zločina podliježe sudu šire javnosti.

"Zato je vijest da je rehabilitovan ratni zločinac pogađa sve borce i antifašiste ne samo u Crnoj Gori, nego sigurni smo na svim bivšim jugoslovenskim prostorima", kaže se u reagovanju.

Kako se navodi, izjednačavati saradnike okupatora i gubitnike sa pobjednicima i borcima protiv fašizma, i to u godini kada se obilježava sedam decenija Pobjede, je za svaku osudu.

"Mlađe generacije manje znaju - istorija se prilagođava novom vremenu, ali zlodjela četnika, ustaša, balista i drugih kvislinga nikada neće biti zaboravljeni", kaže se u saopštenju Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Bonus video: