Tivatski vatrogasci će bez problema komunicirati sa kolegama iz drugih gradova

Signalom ovog veoma naprednog komunikacionog sistema već je pokriveno cijelo Crnogorsko primorje i centralni dio države, a do kraja godine pokriće se i sjeverni dio Crne Gore
110 pregleda 0 komentar(a)
Tivatski vatrogasci, Foto: Siniša Luković
Tivatski vatrogasci, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.05.2015. 11:45h

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat od danas su korisnici najsavremenije digitalne opreme za radio komunikaciju – tzv. TETRA sistema.

Tivatskim vatrogascima danas su predstavnici austrijsko-crnogorske kompanije "Wireless Montenegro" uručili ukupno 17 prenosnih ručnih i jednu fiksnu radio stanicu.

Primopredaji je prisustvovao i gradonačelnik Tivta Ivan Novosel, a Služba zaštite i spašavanja ovog grada tako je nakon Podgoirice, Budve i Kotora, postala četvrta jedinica te vrste u Crnoj Gori koja je uključena u TETRA sistem.

Signalom ovog veoma naprednog komunikacionog sistema već je pokriveno cijelo Crnogorsko primorje i centralni dio države, a do kraja godine pokriće se i sjeverni dio Crne Gore.

Prema riječima Borisa Camovića, menadžera prodaje u kompaniji "Wireless Montenegro", TETRA sistem omogućava govornu komunikaciju u okviru precizno definisane grupe korisnika.

Svaki korisnik normalno radi u svojoj korisničkoj grupi, a ako i kada je to potrebno, dispečer spaja više grupa u jednu zajedničku i omogućava im zajednički rad.

TETRA omogućava vezu bez teritorijalnih ograničenja, što znači da se veza može uspostaviti, na primjer, između vatrogasaca u Tivtu, Kotoru i Budvi.

Digitalni radio sistem TETRA u odnosu na do sada korišćeni analogni, obezbjeđuje bolje prostiranje signala, povećanu otpornost na smetnje, integraciju prenosa različitih tipova informacija, kao i visok stepen zaštite od prisluškivanja i ometanja.

Bonus video: