Mogerini: EU će nastaviti da aktivno promoviše prava LGBTI osoba

Ona je rekla da, ipak, još uvijek u mnogim krajevima ove osobe trpe diskriminaciju i nasilje zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.05.2015. 06:14h

Na današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije EU je ujedinjena sa LGBTI osobama širom svijeta u borbi za eliminisanje diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, istakla je u ime Evropske unije visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, Federika Mogerini

"Sva ljudska bića su ravnopravna u dostojanstvu i imaju pravo na uživanje prava koja su garantovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.Proteklih godina, u nekim dijelovima svijeta, LGBTI osobe su postigle značajan napredak u postizanju jednakih prava", kazala je Mogerini.

Ona je rekla da, ipak, još uvijek u mnogim krajevima ove osobe trpe diskriminaciju i nasilje zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"U više zemalja, seksualni odnosi saglasnih odraslih osoba istog pola još uvijek su krivično djelo koje podrazumijeva kaznu zatvora ili čak smrtnu kaznu. Mi ćemo se i dalje zalagati za poštovanje ljudskih prava svih osoba, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, u skladu sa Smjernicama Evropske unije o pravima LGBTI osoba. Kroz dijalog sa trećim zemljama, kroz rad u okviru multilateralnih foruma, javnim izjavama i podrškom civilnom društvu, EU će nastaviti da podržava borbu protiv diskriminacije i nasilja protiv LGBTI osoba i da aktivno promoviše njihova prava", rekla je Mogerini.

Bonus video: