Zvaničan minus RTCG 158.000 eura

Goran Đurović upozorio da se u izvještaju ne pominje 2,8 miliona eura
0 komentar(a)
Rade Vojvodić, Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Rade Vojvodić, Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.05.2015. 05:59h

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) lani je imala gubitak od 158.400 eura, piše u Izvještaju o finansijskom poslovanju za 2014. koji je juče usvojio Savjet RTCG.

Usvajanju je prethodila višečasovna rasprava o tome da li su na odgovarajući način prikazana 2,4 miliona eura, koji nijesu plaćeni 2014. na ime poreza i doprinosa zaposlenih.

Član Savjeta Goran Đurović je istakao da je u januaru 2015, povodom obaveza iz 2014, uplaćeno oko 2,8 miliona, a da se taj iznos ne pominje u Izvještaju.

On je kazao da menadžment uzalud pokušava da ga ubijedi da su se skoro tri miliona 'izgubila' između 31. decembra i 1. januara:

“Pokušaću da objasnim građanima da je neko pare potrošio neodgovorno. Taj neko je pare, koje su možda bile namijenjene za program ili neke druge stvari, za nešto drugo trošio i da mi zbog toga nemamo dovoljno kvalitetan program u 2015. godini”.

Đurović je kazao da su troškovi u odnosu na plan veći za šest odsto, odnosno 800.000 eura, “što je loš pokazatelj kako se planiralo i kako se trošio novac građana” lani.

Bojan Despotović iz revizorske kuće “BDO” pojasnio je da 2,4 miliona eura nijesu mogli biti prikazani u finansijskom izvještaju zato što je ta obaveza knjižena 2013, kao i rashod, i da je novac koji je uplaćen knjižen u januaru ove. To će se, kako je rekao, prikazati u prihodima za 2015.

"Neistine zbog privatnih medija"

Direktor RTCG Rade Vojvodić optužio je Đurovića da je sve što priča “laž i neistina, koje priča za potrebe vlasnika privatnih medija”.

“Firmu smo izvadili iz blata... i sad hoće da nam se inputira nešto što nije tačno. Znam da mnoge boli što ova kuća sada radi ovako kako radi, da su neki mediji posrnuli zbog našeg uspjeha...”.

Đurović je kazao da je za šest godina, koliko je u Savjetu, svaki put bio protiv finansijskog plana u kojima su se uvijek nalazila pitanja za koja nikad nije dobio odgovore. “To što vaša poznanstva sa premijerom vjerovatno omogućavaju da dođete do nekih sredstava koja daju građani... je pitanje koje ja mogu da razumijem i prihvatim kao takvo. Drago mi je što ova kuća dobija više sredstava nego nekad”.

Bonus video: