Paradi: Zabrinjavajuća zabrana LGBT okupljanja u Nikšiću

Kako je saopšteno iz Foruma Progres, sastanak je održan u cilju diskusije o trenutnom stanju ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori, problema i prepreka sa kojima se LGBT zajednica susreće na terenu
62 pregleda 4 komentar(a)
Stevan Milivojević, Evelin Paradi, LGBT, Foto: LGBT Forum Progres
Stevan Milivojević, Evelin Paradi, LGBT, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 14.05.2015. 14:47h

Nedavna ograničenja slobode LGBT zajednice zabrinjavajuća su i pokazatelj da su sloboda i borba za ljudska prava kontinuirani proces koji iziskuje veće napore vlasti na svim nivoima, ocijenila je izvršna direktorica Ilga Evrope, Evelin Paradi.

Ona je danas posjetila LGBTIQ Socijalni Centar i razgovarala sa izvršnim direktorom LGBT Foruma Progres, Stevanom Milivojevićem.

ILGA Europe je međunarodna gej i lezbejska asocijacija na nivou Evrope, a LGBT Forum Progres je njen član od 2011. godine.

Kako je saopšteno iz Foruma Progres, sastanak je održan u cilju diskusije o trenutnom stanju ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori, problema i prepreka sa kojima se LGBT zajednica susreće na terenu.

Posebna pažnja posvećena je nedavnoj dvostrukoj zabrani javnog mirnog okupljanja u Nikšiću uslijed nemogućnosti crnogorske policije da zaštiti učesnike samog skupa od napada protivnika prava i slobode LGBT zajednice u Crnoj Gori.

„Paradi je izrazila zadovoljstvo kvalitetnom i doslednom radu i naporima LGBT organizacija i iskazala zabrinutost uslijed nedavnih ograničenja slobode LGBT zajednice koji su pokazatelj da je sloboda i borba za ljudska prava kontinuirani proces koji iziskuje veće napore Vlasti na svim nivoima“, kaže se u saopštenju.

Diskutovano je i o prioritetima LGBT zajednice u ovom trenutku, gdje je poseban akcenat stavljen na nedostatke u crnogorskom obrazovnom sistemu, postojanje homofobije u udžbenicima, kao i na nedoslednu implementaciju Vladine LGBT politike.

Bonus video: