Okupljaju se narkomani, sumnjiva lica: Špricevi i smeće zatrpali suteren zgrade

U prostoriji, koja nije ograđena i nema ni vrata ni prozore, može se naći i građevinski materijal, staklo, djelovi namješta ja
140 pregleda 4 komentar(a)
Suteren, ruglo, Foto: Vesko Belojević
Suteren, ruglo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2015. 06:19h

Stanari zgrade u samom centru grada, ispod brda Gorica, žale se da se već godinama u prizemlju, u kome je nekad radila firma „Montri”, okupljaju narkomani, egzibicionisti i “druga sumnjiva lica”.

U prostoriji, koja nije ograđena i nema ni vrata ni prozore, mogu se naći iskorišćeni špricevi, građevinski materijal, staklo, djelovi namještaja...

Iako su terenski radnici NVO “Juventas” u prvih deset dana maja, tokom četiri akcije čišćenja kontaminiranog pribora za injektiranje droga, očistili i pomenuti poslovni prostor, stanje je gotovo isto kao i ranije.

Stanarka zgrade, koja je željela da ostane anonimna, je ispričala “Vijestima” da se najviše plaše za djecu koja se često igraju pored zgrade i vjerovatno iz radoznalosti, iako im je zabranjeno, uđu u nekadašnje prostorije “Montrija”.

Ona je ispričala da djecu čekaju pri povratku iz škole, jer smatraju da, naročito noću, nije bezbjedno da sami tuda prolaze.

“Tu uvijek ima nekoga, čak i preko dana. Komšije su nailazile na narkomane i egzbicioniste... Ne plašim se toliko narkomana, jer pretpostavljam da je njima jedini cilj da se drogiraju, ali se plašim druge vrste ljudi. Može tu doći neki pedofil ili neko drugi poremećenog seksualnog opredjeljenja i povuče dijete za ruku. Šta onda da radimo? Posle nam ne treba ni država, ni pravo”, kazala je sagovornica “Vijesti”.

Stanarka je ispričala da su, pokušavajući da riješe problem, pokucali na mnoga vrata, ali da se rješenje ne nazire.

“Postoji priča da je neka od banaka sada vlasnik tog prostora...Neko bi trebalo da reaguje, jer neko mora biti odgovoran za to”, ispričala je ona.

Vlasnik prostora 2012. godine, kada su "Vijesti" posljednji put pisale o ovom problemu, bio je Vladimir Božović, koji je tada kazao da je i on zahtijevao od policije da zaštiti njegovu imovinu, ali da je "sve što je moglo da se ponese, ukradeno, iako je postavio video-nadzor i elektronsko obezbjeđenje". Božovićev telefon, dostupan redakciji, juče je bio isključen.

“Posjetioci” nekadašnjeg “Montrija”, kako je ispričala stanarka, ostavljaju svašta za sobom, pa su nekoliko puta angažovali službu za deratizaciju i plaćali nekoga da to očisti. Sve je to, tvrdi, bilo kratkog vijeka.

Vlasnici stanova su se, kako je kazala, dogovarali da prostor ograde daskama, ali su se predomislili, jer ni to ne bi dugoročno riješilo problem.

“Potom smo razmišljali da to učinimo metalom. Međutim, to je veoma skupo i koštalo bi po nekoliko stotina eura po stanaru. To je jedini način da se to zatvori. Osim toga, veliko je pitanje da li mi to smijemo da radimo. Da su u pitanju manje pare, smjeli ne smjeli, učinili bismo to zbog sigurnosti naše djece, iako smo svjesni da to nije naše i da nemamo pravo na to”, ispričala je stanarka.

Pojavili se i miševi, šetaju i po terasi, strahuju od zaraze

Stanarka je ispričala da su se u posljednje vrijeme pojavili i miševi, te da strahuju od moguće zaraze.

“Komšinica i ja smo zvale službu da nam pregledaju krov, jer smo primijetile da nam po terasi šetaju miševi. Šta ako se to proširi? Čini mi se da se ovo neće riješiti, dok se nešto krupno ne desi”, ispričala je ona. Istakavši da zgrada nema puno stanara i da su svega šestoro vlasnici, a ostalo podstanari, ona je naglasila da bi njihov problem možda odavno bio riješen da je neko od njih politički aktivan.

Bonus video: