Ulicu prave u zaštićenoj zoni pored zidina Duklje

Ulica vodi do 12 kuća, koje su uz zidine Duklje, a vlasnici tvrde da su ih napravili prije 20 godina
1 komentar(a)
Ulica, Dukja, Foto: Vesko Belojević
Ulica, Dukja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.05.2015. 15:19h

Radnici preduzeća „Putevi” nasuli su i pripremili za asfaltiranje ulicu u Rogamima pored zidina arheološkog nalazišta, iako iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara tvrde da je i to zaštićeni lokalitet u sklopu Duklje.

Iz Uprave su saopštili da nijesu odobrili radove i da će poslati Stručni tim Uprave za zaštitu kulturnih dobara da izađe na teren i da na licu mjesta utvrdi o kakvim se intervencijama radi, a obavijestiće i inspektora za kulturnu baštinu Uprave za inspekcijske poslove.

Ulica vodi do 12 kuća, koje su uz zidine Duklje, a vlasnici tvrde da su ih napravili prije dvadeset godina, na zemljištu koje su kupili.

Mještanin Slavko Miljčić tvrdi da put vodi do 15 porodica, a do kuća je prije vodio makadam pun rupa.

“Nakon 20 godina ovaj put je konačno nasut”, kazao je Miljčić.

Put je nasut prije deset dana, a mještani tvrde da je to urađeno po zahtjevu koji su mjesec ranije podnijeli Glavnom gradu.

Iz Uprave, pak, tvrde da ih niko nije kontaktirao povodom radova na pomenutoj saobraćajnici, koja se nalazi tik uz zidine neograđenog dijela Duklje.

Tvrde da nikakve aktivnosti na kulturnom dobru, Duklja, i njegovoj zaštićenoj okolini nijesu dozvoljene.

Reporteri „Vijesti” vidjeli su mnogo izgrađenih kuća, od kojih su pojedine unutar zidina Duklje, a iz Uprave su saopštili da građevine narušavaju izgled arheološkog nalazišta, iako se nalaze i van ograđenog prostora.

“Kroz mjere zaštite, precizno definisane Elaboratom o revalorizaciji Duklje, utvrđen je niz aktivnosti koje treba uraditi u dogledno vrijeme radi očuvanja i kvalitetne prezentacije ovog antičkog grada”, piše u saopštenju.

Zona zahvata 586.777 kvadrata

Duklja kao zaštićeno kulturno dobro, tvrde iz Uprave, zahvata površinu od 278.176 metara kvadratnih, a prema Elaboratu o revalorizaciji, cjelokupna zona zahvata kulturnog dobra i njegove predložene zaštićene okoline ukupno iznosi 586.777 metara kvadratnih. Miloš Jelovac tvrdi da su proteklih deset godina podnosili brojne zahtjeve za asfaltiranje ulice, ali da prethodni gradonačelnik Miomir Mugoša nije imao sluha za njih.

Bonus video: