Trovanje hranom u Tivtu: Pomoć zatražila i dva radnika hotela

Iz Instituta za javno zdravlje potvrdli su da njihova njihova higijensko-epidemiološka služba obavlja kontrolu hotela i zaposlenih, pa su uzorci urina i stolice i brisevi uzeti i od 27 članova personala "Kamelije"
159 pregleda 4 komentar(a)
Hotel Kamelija, Tivat, Foto: Siniša Luković
Hotel Kamelija, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.05.2015. 13:16h

Sanitarna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove sprovela je vanredni sanitarni pregled i izrekla privremenu zabranu upotrebe kuhinje i restorana u hotelu "Kamelija" u Tivtu dok se ne izvrši detaljno čišćenje i dezinfekcija - prvi je konkretan rezultat nadležnih organa, nakon slučaja masovnog trovanja studenata - uečsnika "Mašinijade" , a koji su bili gosti tog hotela.

Ukupan broj oboljelih koji su se, žaleći se na povraćanje, mučninu, povećanu tjelesnu temperaturu, groznicu, malaksalost i dijareju, javili ljekarima u Tivtu i Kotoru je oko 160.

Sa infektivnog odjeljenja kotorske bolnice gdje je bio hospitalizovan dio najteže oboljelih, danas do kraja dana trebalo bi da bude otpušteno 15 od ukupno 20 pacijenata koji su prethodno primljeni sa simptomima trovanja hranom.

Kod jednog dijela oboljelih, laboratorijskim analizama potvrđeno je prisustvo bakterije salmonela. Pored studenata mašinskih fakulteta iz zemalja regiona čiji je domaćin bila "Kamelija", danas su tokom dana ljekarsku pomoć zatražila su danas kasno poslijepodne i dva člana personala tog hotela.

Nakon primanja infuzije u tivatskom Domu zdravlja, oni su pušteni na kućno liječenje. Budući da su po nalogu Sanitarne inspekcije kuhinja i restoran "Kamelije" zatvoreni, za preko novih 170 gostiju tog hotela – studenata arhitekstonskih fakulteta iz zemalja regiona koji su se okupilo u Tivtu, hrani se u hotelu "Mimoza".

Iz Instituta za javno zdravlje potvrdli su da njihova njihova higijensko-epidemiološka služba obavlja kontrolu hotela i zaposlenih, pa su uzorci urina i stolice i brisevi uzeti i od 27 članova personala "Kamelije".

Izvršeno je i uzorkovanje namirnica i uzimanje briseva sa radnih površina u kuhinji i restoranu tog objekta.

Inspektorima će dodatnu teškoću u pouzdanom utvrđivanju uzroka masovnog trovanja predstavljati i činjenica da su učesnici "Mašinijade" tokom boravka u "Kameliji" kupovali hranu i piće u obližnoj trgovini.

Na snazi je naime bila akcija po kojoj se za kupljenu gajbu piva, dobijao po kilogram ćevapa po posebnoj cijeni, što su student masovno prihvatli, a svježe mljeveno meso držali su po sobama u kojima nije bilo frižidera Ii uveče, u krajnje nehigijenskim uslovima, spremali ga na vatri na plaži.

"Poslednje noći broravka u hotelu, našli su neku veliku staru šerpu i napunili je pivom, rakijom, votkom i svim mogućim alkoholom, te su onda masovno zajedno pili taj "koktel" iz te posude", kazao je "Vijestima" jedan od svjedoka dešavanja na "Mašinijadi" koji je insistirao na anonimnosti.

Bonus video: