MANS traži novu uredbu o troškovima za pristup informacijama

Iz MANS-a su naveli da poslednji primjer bahatosti i enormno visokih troškova postupka za pristup informacijama bio u slučaju odluke Privrednog suda u Podgorici, koji je troškove kopiranja osnovnih informacija o poslovanju KAP-a odredio u iznosu od 500 eura
84 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2015. 11:18h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu da po hitnom postupku donese novu uredbu o naknadi troškova za slobodan pristup informacijama, čiji će cjenovnik biti u skladu sa zakonom i prihvatljiv džepu prosječnog građanina Crne Gore.

„Vladina Uredba o naknadi troškova postupka za pristup informacijama u posjedu državnih organa nema pravno uporište u domaćem i međunarodnom zakonodavstvu, upravo zbog neosnovano visokih cijana pružanja usluga kopiranja i dostavljanja traženih podataka“, saopštio je Vuk Janković iz MANS-a.

Kako navodi, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, podnosilac zahtjeva snosi troškove postupka za pristup informacijama koje se odnose na stvarne troškove organa vlasti radi kopiranja, skeniranja i dostavljanja tražene informacije.

„Drugim riječima, državni organi su u obavezi naplatiti minimalne i realne troškove postupka koji su uzrokovani potrošnjom kancelarijskog materijala, dok višegodišnja praksa govori nešto sasvim suprotno“, saopštio je Janković.

Iz MANS-a su naveli da poslednji primjer bahatosti i enormno visokih troškova postupka za pristup informacijama imamo na slučaju odluke Privrednog suda u Podgorici, koji je troškove kopiranja osnovnih informacija o poslovanju Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) odredio u iznosu od 500 eura.

„Ovakav postupak suštinski pristup informaciji ograničava, jer prosječan građanin Crne Gore sa prosječnim primanjem koji je manji od iznosa koji je obračunao Privredni sud za pristup informacijama o KAP-u, ne može izdvojiti toliki novac, pored toga što svakog mjeseca plaća državnu pomoć ovoj kompaniji“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Jankovića, značaj pristupa informacijama mora biti afirmisan i kroz niže cijene troškova postupka u odnosu na one koje je Vlada propisala, a taj značaj su prepoznale sve zemlje u regionu.

„Tako, na primjer, u Srbiji fotokopija jedne stranice dokumenta je za tri puta jeftinija nego što je to slučaj u Crnoj Gori. U Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije i čija je prosječna zarada na nivou mjeseca znatno veća u odnosu na prosječnu zaradu u Crnoj Gori, fotokopiju jedne stranice takođe naplaćuje tri puta jeftinije nego što to rade institucije u našoj državi“, rekli su iz MANS-a.

Kako navode, zakonsko rješenje Bosne i Hercegovine čak predviđa da se prvih deset strana umnožavanja materijala standardnog formata uopšte i ne naplaćuje.

Sporna uredba, smatraju u MANS-u, ne predstavlja ništa drugo do Vladin model kako dodatno napuniti državni budžet od novca građana Crne Gore i kako istovremeno stvoriti prepreku pristupu informacijama o njenom radu.

„Tim prije jer se troškovi kopiranja dokumentacije u državnim organima naplaćuju duplo više nego što to rade privatne fotokopirnice čiji je to osnovni izvor prihoda i troduplo više nego što je to praksa u zemljama u regionu“, dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a je ocijenjeno da je uporedna praksa zemalja regiona najbolji pokazatelj da se politika naplate troškova postupka za pristup inforamcijama u Crnoj Gori pod hitno mora mijenjati i da se, kako su rekli, negativna crnogorska praksa mora uskladiti sa brojnim međunarodnim konvencijama koje regulišu oblast slobodnog pristupa informacijama.

„Ali i sa samim zakonom koji predviđa naplatu isključivo stvarnih troškova, a ne sticanje profita“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: