Dom zdravlja: Plata legla, ali pare otišle za dug za prevoz

Sindikat je za kašnjenje plate okrivio predsjednika Fonda za zdravstveno osiguranje i direktora Doma zdravlja
234 pregleda 1 komentar(a)
Dom zdravlja Pobrežje, Foto: Arhiva Vijesti
Dom zdravlja Pobrežje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.05.2015. 19:29h

Račun podgoričkog Doma zdravlja blokiran je od prošle srijede, a aprilska plata koja je juče sa kašnjenjem “legla” preusmjerena je za isplatu naknada za prevoz.

Predsjednik reprezentativnog sindikata Doma zdravlja Novak Praščević kazao je “Vijestima” da su svi zdravstveni radnici, osim zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, primili platu 8. maja, te da pretpostavljaju da je riječ o blokadi računa zbog neisplaćenih naknada.

On je kazao da je od petka do juče primio 216 poziva od zaposlenih, koje je zanimalo zašto kasni plata.

Za kašnjenje isplate zarada Sindikat je okrivio predsjednika Fonda za zdravstveno osiguranje Kenana Hrapovića, ali i direktora Doma zdravlja Nebojšu Kavarića.

Iz Doma zdravlja saopštili su “Vijestima” da je Fond za zdravstveno osiguranje juče uplatio sredstva za platu za april. Pojasnili su da je, preko pravosnažne presude, Sindikat sredstva skinuo sa računa i izvršio isplatu naknade za prevoz dijelu radnika:

“S obzirom da Domu zdravlja Podgorica još uvijek nijesu refundirana sredstva za prevoz, sa računa ustanove skinut je novac koji je bio predviđen za plate, a ne namjenska sredstva za prevoz”.

Iz Doma zdravlja je saopšteno da ni tim sredstvima nije pokriven ukupan iznos za naknadu za prevoz svim radnicima, te da je račun “i dalje u blokadi i biće dok se ne izmire dugovanja po osnovu prevoza”.

“Vijesti” su ranije objavile da država zaposlenima u zdravstvu duguje oko pet miliona eura za troškove prevoza od 2010. do 2014. godine. Za napalatu potraživanja većina od 90 odsto radnika se obratila

Agenciji za mirno rješavanje sporova, dok su zdravstveni radnici iz KCCG i dio zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Kotoru i Pljevljima predali tužbe. Zbog neisplaćenih naknada za prevoz od početka godine u blokadi su bili računi nekoliko domova zdravlja. Zaposleni u podgoričkom Domu zdravlja odlučili su da se obrate Agenciji za mirno rješavanje sporova, a sa menadžmentom je dogovorena isplata duga u tri rate.

Bonus video: