Mediji koji nijesu u službi javnog interesa su korumpirani

Kao glavne probleme, glavni urednik TV “Vijesti” Vladan Mićunović naveo je “tihu cenzuru”, lošu kontrolu programskih sadržaja i pasivan odnos prema “brutalnom kršenju” kupljenih prava na emitovanje
90 pregleda 1 komentar(a)
Opservatorija medija, Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
Opservatorija medija, Mitja Drobnič, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2015. 18:38h

Mediji koji nijesu u službi javnog interesa su korumpirani i predstavljaju smrt za demokratiju, ocijenila je Brankica Petković iz slovenačkog Mirovnog instituta.

Koordinatorka regionalnog projekta Opservatorija medija u Jugoistočnoj Evropi kazala je danas da novinari sada imaju ulogu “držača mikrofona”. Ona je na debati o projektu istakla da je novinarska zarada često manja od nacionalnog prosjeka, da plate kasne i po nekoliko mjeseci, ali da se, uprkos brojnim problemima, novinari ne bune.

Direktorica Instituta za medije Crne Gore Ljiljana Žugić ocijenila je da je novinarstvo u regionu u najlošijoj situaciji do sada, da je profesija degradirana, a novinarska zajednica bez jedinstva i solidarnosti.

“Ono što znamo je da mnogi mediji jedva opstaju... Novinari rade u uslovima nesigurnosti, njihova primanja su veoma niska, čak ispod državnog prosjeka“.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič poručio je da je sloboda izražavanja srž procesa pristupanja:

“Svi mediji bi trebalo da se drže integriteta i svega onoga što stoji iza te riječi, jer integritet otvara put za kredibilnost”.

Glavni urednik TV “Vijesti” Vladan Mićunović kazao je da ne vidi volju i mogućnost da se situacija u medjima u Crnoj Gori uskoro promijeni nabolje.

Kao glavne probleme naveo je “tihu cenzuru”, lošu kontrolu programskih sadržaja i pasivan odnos prema “brutalnom kršenju” kupljenih prava na emitovanje:

“Kablovskim operaterima je svjesno napravljena usluga, te oni ubiraju ekstra profit”.

Urednica portala Analitika Gordana Borović smatra da je danas novinar shvaćen kao trošak i da je kvalitet medija, uprkos “jednoumlju”, nekada bio bolji.

Urednik Radija Antena M Darko Šuković ocijenio je da svi mediji u Crnoj Gori ne služe javnom interesu i da većina radi u u interesu partija - opozicionih ili onih na vlasti.

Novinar “Vijesti” Neđeljko Rudović ocijenio je da dominira poslušničko novinarstvo, od kojeg država ne može imati koristi.

Bonus video: