Vrela ribnička: Zaraza prijeti od divlje deponije

“Nemoguće je vratiti posude, s obzirom da je započeta izgradnja stambenog bloka”
364 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2015. 19:57h

Stanari izbjegličke zgrade na Vrelima ribničkim apelovali su na nadležne da izmjeste tri velika kontejnera, jer se sa gomile raznog otpada pored njih, širi nesnosan smrad, zbog čega ne mogu prozore otvoriti. Plaše se i zaraze, pogotovo kada počnu vrućine.

Kako su objasnili, iako su tri velika kontejnera na prostoru između njihove zgrade i izbjegličkog kampa, mnogi odlažu smeće pored posuda.

“Toliko smeća je pored da se do kontejnera ne može ni doći. Odlažu se grane, šut, životinjski ostaci, nerijetko se dešava da neko i zapali smeće. Vatrogasci svaki put dođu na poziv, odrade posao kako treba, kao i radnici „Čistoće”, koji prazne kontejnere. Smatramo da kontejnere treba premjestiti, odnosno vratiti gdje su bili prije skoro godinu”, kazao je predstavnik stanara Vladimir Lukić. Iz “Čistoće” su istakli da upravo zbog pritužbi mještana da se na tom prostoru svojevremeno formiralo nelegalno odlagalište otpada, sa ciljem prevazilaženja problema, a u dogovoru sa predstavnicima Crvenog krsta, posude su postavljene na toj lokaciji.

Lukić je rekao da su stanari napisali i peticiju prije dva mjeseca, koju su predali Glavnom gradu, zahtijevajući da se kontejneri izmjeste.

“Čak su i policajci tražili od nadležnih da se kontejneri izmjeste, jer su nekoliko puta dolazili, kada smo ih zvali zbog paljenja smeća”, kazao je Lukić.

Iz preduzeća “Čistoća” potvrđeno je da su se u nekoliko navrata stanari obraćali tom preduzeću, Glavnom gradu preko „Sistema 48’’, sa zahtjevom za dislokaciju kontejnera.

“Na svaki zahtjev je odgovoreno da su u pitanju tri kontejnera od pet kubika, koji se nalaze na javnoj površini, na prostoru kojim koordinira Crveni krst, a donacija su humanitarne organizacije ¨Help“, saopšteno je iz “Čistoće”.

“Posude za odlaganje otpada su prije lokacije gdje se sada nalaze, bile postavljene na mjestu, koje takođe nije odgovarala mještanima. Nemoguće je vratiti posude s obzirom da je na tom prostoru započeta izgradnja stambenog bloka. Uklanjanjem posuda sa ove lokacije, kompletan dio naselja bi ostao bez kontejnera, što bi zasigurno dovelo do stvaranja ’divljih’ deponija i novog problema”, tvrde u “Čistoći”.

Čiste i odvoze redovno

Iz „Čistoće” su napomenuli da su u martu i aprilu u više navrata, sa predstavnicima Komunalne policije i po nalogu Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, izlazili na lokaciju.

“Konstatovano je da radimo sve što je u mogućnosti i nadležnosti, a to je svakodnevni odvoz i pražnjenje posuda kao i čišćenje prostora oko kontejnera svakog drugog dana uz angažovanje mehanizacije. Međutim, nemoguće je obezbijediti stalno dežurstvo pored ovih kontejnera i otpad odvoziti u svakom trenutku kako pristiže, s obzirom da postoje i drugi djelovi grada koji zahtijevaju redovno održavanje čistoće i odvoz otpada”, navode iz “Čistoće”.

Galerija

Bonus video: