Đukanović i Rajković nijesu tražili da im se ucrta ni kvadrat više

U DUP-U 2008. godine ucrtan je kompleks od 42 vile, 150 apartmana maksimalne spratnosti od šest etaža
224 pregleda 10 komentar(a)
Podkošljun, Foto: Vuk Lajović
Podkošljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.05.2015. 18:32h

Po novom nacrtu izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana „Podkošljun“ firma „Global Montenegro“, koju je osnovao crnogorski premijer Milo Đukanović sa svojim kumom Vukom Rajkovićem, nije tražila da im se ucrta ni kvadrat više u komeracijalno stambenom kompleksu na brdu Košljun na ulazu u Budvu u odnosu na planski dokument iz 2008. godine.

Taj plac se nalazi pod hipotekom Hipo Alpe adria banke zbog nevraćenog kredita i budvanske Opštine zbog neplaćenog poreza.

Prema DUP-u donijetom avgusta 2008. na zemljišnom kompleksu od 20.229 kvadrata, koje je uknjiženo na Đukanovićvu firmu, ucrtan je kompleks od 42 vile, nekih 150 apartmana maksimalne spratnosti od šest etaža, i to suteren, prizemlje i četiri sprata, čija ukupna bruto građvinska površina ne smije da bude veća od 27.591 kvadrata.

Šest godina kasnije, nakon što je Agencija za planiranje prostora uradila nacrt izmjena i dopuna planskog dokumenta, „Global Montenegru" ostala je istovjetna kvadratura i spratnost budućeg rezidencijalnog kompleksa.

Kako se navodi u nacrtu, na lokalitetu, na kome se nalazi maslinjak, na kosini brda Košljun, predviđena je kaskadna izgradnja rezidencijalnog kompleksa, namijenjenog isključivo za stanovanje, što će reći da je u pitanju komercijalna izgradnja namijenjena tržištu.

Za razliku od ostalih investitora, mještana, koji imaju parcele, a koje je obuvatio ovaj planski dokument, gdje su gotovo svima povećena spratnost i bruto građevinska površina, Đukanovićeva firma nije podnosila obrađivaču plana zahtjev da se to i njima učini.

Pomenuta parcela, čiju je prodaju Đukanović oglasio još prije dvije godine, trenutno je, osim bankarskih hipoteka na ime kredita, opterećena i hipotekom, koju je Opština Budva krajem januara ove godine upisala na ime poreskog potraživanja od 21.665 eura.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine Đukanovićeva i Rajkovićeva firma vodi se kao vlasnik 20.229 kvadrata na Košljunu, ispod cetinjskog puta, u naselju Podkošljun.

Plac je kupljen u februaru 2007. od kredita Prve banke od 3,1 milion eura. Tada je osnivač firme bio samo Rajković, a Đukanović je postao suvlasnik u februaru naredne godine. Firma je istog mjeseca uzela kredit od pet miliona od Hipo Alpe adria banke, kada je na njenom čelu bio Petar Ivanović, sadašnji ministar poljoprivrede. Đukanović je kasnije kazao da su kvadrat placa plaćali 200 eura. U međuvremenu to zemljište je urbanizovano, čime je kvadrat placa preko puta hotela “Park” dobio na cijeni.

Prije pet godina budvanska Opština donijela je i Detaljni urbanistički plan “Podkošljun”, čije su izmjene i dopune u toku, a kojim su na Đukanovićevom placu ucrtani rezidencijalni kompleks od 40-tak vila, stanovi i apartmani za prodaju. Riječ je o jednospratnim vilama, a ne višespratnicama, koje su kaskadno raspoređene, a DUP predviđa ukupno 150 apartmana bruto-građevinske površine od 27.000 kvadrata.

Prodaju zemlje u Budvi Đukanović je najavio u aprilu 2013, ali je ona prolongirana na dvije godine zbog pada cijena na tržištu nekretnina i hipoteke koju je aktivirala Hipo Alpe adria banka jer “Global Montenegro” nije vraćao kredit i zbog čega se našao na crnoj listi te banke.

Banka je aktivirala hipoteku nakon odlaska Ivanovića iz njene uprave.

I Budva dvije godine opštinski porez za taj plac naplaćuje prinudno

I gradska uprava Budve u protekle dvije godine opštinski porez na tu imovinu naplaćivala je prinudnim putem. “Global Montenegro” je plac kupio krajem februara 2007. od starobudvanske porodice Rucović.

Međutim porodica Boreta je kasnije pokrenula sudski spor tvrdeći da su Rucovići prodali i 900 kvadrata njihove zemlje. Đukanović je kasnije objašnjavao da zemljište nije u cjelosti plaćeno samo kreditom Prve banke već i naknadno novcem Hipo Alpe Adria banke.

Kredit iz Hipo banke je uzet u februaru 2008. od podgoričke filijale, a godinu kasnije aneksom ugovora, on je bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Developmenta.

Đukanovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410,71 euro, kod iste banke i to, navodi se u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Bonus video: