Amfilohije odlikovao Daku Davidovića: Pomogao obnovu Ostroga

"Nije zločin praviti stanove za dušu, omeđinu da se sabere stado kod pastira, kao što se sabralo na ovaj Veliki dan. Ovo govorim onima što drugačije misle i puštaju da ih ovo vrijeme smutno, vrijeme stidno i studno, pokori i obljubi. Svetinja je samu sebe obnovila, ali je obnovila i svaka blagočestiva duša,” stoji u pismu Davidovića
656 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2015. 16:00h

Tradicionalno, pod ostroškim stijenama praznik Sv. Vasilija Ostroškog, proslavilo je na desetine hiljada vjernika iz Crne Gore i zemalja regiona, ali i šire. Zajedno, kako je to već godinama običaj, ljudi raznih nacionalnosti i vjera cjelivali su mošti sveca koje se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Svetu arhijerejsku liturgiju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je jutros na platou ispred Gornjeg manastira, uz sasluženje gosta iz ruske pravoslavne crkve mitropolita Aristarha, episkopa i brojnog sveštenstva. Nakon toga vjernici su pristupili svetoj čaši pričešća.

Amfilohije je u besjedi kazao da je Ostrog nova Sinajska gora koju svake godine pohodi na hiljade vjernika da “proslave Gospoda, preko onih koji su njega proslavili”. On je mitropolitu Aristarhu poklonio ikonu Majke Božije za njihov Saborni hram kako bi se, prema riječima Amfilohija, pred njom molio i “za naše, i za spasenje sveg’ roda hrišćanskog”.

Amfilohije je istakao da je ovogodišnja svetkovina posebna jer je manastir Ostrog, kao rijetko kada u ovih 350.godina obnovljen, a za to je posebno zaslužan biznismen Miodrag – Daka Davidović, koga je mitropolit crnogorsko-primorski odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina. Davidović je prije tri godine sagradio i manastir Svetog Save u Goliji, kod Nikšića, koji je osveštan na jučerašnji dan, a tom prilikom patrijarh srpski Irinej ga je odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.

“Veliki graditelj, sveti kralj Milutin je u toku svoje četrdesetogodišnje vladavine podigao 40 hramova, a naš Miodrag Davidović nastavlja njegovo sveto djelo obnavljajući Ostrošku svetinju”, kazao je mitropolit.

Odlikovanje je primio Nemanja, sin Dake Davidovića, koji je pročitao pismo oca koji nije bio u mogućnosti da prisusvuje događaju.

"Nije zločin praviti stanove za dušu, omeđinu da se sabere stado kod pastira, kao što se sabralo na ovaj Veliki dan. Ovo govorim onima što drugačije misle i puštaju da ih ovo vrijeme smutno, vrijeme stidno i studno, pokori i obljubi. Svetinja je samu sebe obnovila, ali je obnovila i svaka blagočestiva duša,”, stoji u pismu Davidovića koji je kazao da je obnova manastira mali dar za pokoj duši njegove sestre Milijane.

Inženjer Milan Vukajlović, glavni neimar obnove svetinje, kako reče mitropolit “svaki ugrađeni kamen pomilovao je svojim srcem, rukom i svojom vještinom ga ugradio na način kako bi ga blagoslovio i ugradio i sam Sveti Vasilije Ostroški”.

“U ovom trenutku, u Crnoj Gori, a i šire, nema neimara kakav je Milan Vukajlović. Kada bih se ja pitao, kao što se ne pitam, on bi trebao da bude ministar kulture Crne Gore i direktor Zavoda za zaštitu spomenika i tada bi sve ono što Crna Gora ima zablistalo istinskom i pravom ljepotom, bilo očuvano, a u isto vrijeme obnovljeno i ukrašeno novom ljepotom”, kazao je Amfilohije i Vukajlovića odlikovao zlatnim likom Sv. Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

Mitropolit je pozdravio i Dragana Davidovića ministra vjera, po njegovim riječima “jedine krštene srpske zemlje“ Republike Srpske.

Galerija

Bonus video: