ČEKA SE NALAZ INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE

Salmonela "pokosila" 120 studenata u Tivtu?

Među studentima koji su zadržani na liječenju u bolnici u Kotoru nalazilo se 18 studenata iz Srbije, a nijedan od hospitalizovanih studenata nije životno ugrožen, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije
73 pregleda 0 komentar(a)
Mašinijada Tivat, Foto: Siniša Luković
Mašinijada Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.05.2015. 14:31h

Na liječenju u Opštoj bolnici Kotor danas je zadržan 21 student sa simptomima trovanja hranom. Riječ je o dijelu od ukupno oko 120 učesnika “Mašinijade” – susreta studenata Mašinskih fakulteta iz zemalja regiona, a koja se prethodna tri dana održavala u Tivtu, što su juče i danas primljeni u Dom zdravlja Tivat i Opštu bolnicu Kotor, žaleći se na mučninu, povraćanje, dijareju, groznicu i povišenu tjelesnu temperaturu.

“Kod nas se trenutno nalazi 21 osoba sa simptimima trovanja hranom, Svi oni su primili adekvatnu terapiju, stabilnog su stanja i oporavljaju se,” kazala je danas “Vijestima” direktorica Opšte bolnice Kotor, dr Edita Starović. Prema njenim riječima, ranije tokom dana, iz bolnice je već otpušteno četvoro studenata, kojima je prethodno takođe ukazana ljekarska pomoć.

“Pacijenti koje smo zadržali na liječenju, najvjerovatnije će biti otpušteni sjutra ili prekosjutra, zavisno od poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja i dijagnoza koje dobijemo nakon sprovedenih analizam,” istakla je dr Starović.

Prema riječima direktorice Doma zdravlja Tivat dr Snežane Matijević, prvi pacijenti- učesnici “Mašinijade” sa simptomima trovanja, primljeni su juče ujutro oko 10 sati, a posljednji sinoć oko ponoći.Tokom čitavog dana ekipe ljekara Doma zdravlja Tivat i Opšte bilnice Kotor ukazivale su pomoć studentima koji su se žalili na povraćanje, drhtavicu, visoku temperaturu, mučninu i dijareju.

Primijenjena je adekvatna terapija i svi se oni sada, prema riječima dr Matijević, bolje osjećaju.

O svemu je obaviješten i Institu za javno zdravlje iz Podgorice čije će ekipe uzeti uzorke i pokušati da utvrde uzrok trovanja. Za sad nije izvjesno da li je trovanje uzrokovano hranom u hotelu “Kamelija” gdje su smješteni učesnici “Mašinijade” ili eventualno roštiljem iz jednog od lokala koji je navodno, konzumirao veliki broj studenata.

Prema nezvaničnim informacijama dijela učesnika “Mašinijade” koji nijesu imali nikakvih zdravstvenih tegoba, hrana u hotelu "Kamelija" koju su oni svakodnevno konzumirali bila je odličnog kvaliteta, pa se pretpostavlja da je uzrok trovanja nešto što su zaraženi studenti jeli van tog objekta. Ljekari inače, takođe prema nezvaničnim informacijama, sumnjaju da je uzročnik masovnog obolijevanja salmonela.

“Vijestima” je dio učesnika “Mašinijade” kazao da su u protekla dva dana studenti u jednoj trgovini blizu hotela “Kamelija”, masovno kupovali ćevape i drugo meso pripremljeno za roštilj, a potom su ga sami spremali na vatri naloženoj na plaži, u krajnje nehigijenskim uslovima.

Bojan Milošević, direktor HTP “Mimoza” Tivat u čijem sastavu posluje hotel “Kamelija” nije danas želio da komentariše masovno obolijevanje njihovih gostiju istakavši da očekuje da istraga i analize nadležnih inspekcija otkriju pravi uzrok ovog nemilog događaja.

“Mašinijada” na kojoj je učestvovalo oko 450 studenata sa 15 fakulteta iz Crne Gore, Srbije, BiH i Slovenije je završena danas, a umjesto mašinaca u hotel “Kamelija” danas je odmah stiglo nekoliko učesnika sličnog okupljanja studenata fakulteta arhitekture iz zemalja regiona.

Na liječenju 18 studenata iz Srbije

Među studentima mašinskih fakulteta koji su zadržani na liječenju nalazi se 18 studenata iz Srbije, a nijedan od hospitalizovanih studenata nije životno ugrožen, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Pošto se među studentima otrovanim hranom nalaze i državljani Srbije, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom posjetili su studente zadržane na liječenju u bolnici u Kotoru.

Tom prilikom, od nadležnih su obaviješteni da niko od hospitalizovanih, među kojima je 18 studenata iz Srbije, nije životno ugrožen, kao i da je većoj grupi studenata pružena pomoć u Domu zdravlja u Tivtu, nakon čega su se vratili u hotel.

Predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom nastavljaju kontakte sa zdravstvenim ustanovama, organizatorom skupa i predstavnicima fakulteta, u cilju praćenja zdravstvenog stanja hospitalizovanih i bezbednog povratka u Srbiju.

Ministarstvo spoljnih poslova preduzima sve mjere, kako bi našim državljanima bila pružena konzularna zaštita i adekvatna medicinska pomoć, zaključuje se u saopštenju.