Kompanija Ćeltikćoglu najavila tužbu protiv Opštine Herceg Novi

Iz kompanije Ćeltikćioglu tvrde da imaju puno pravo na produžetak Ugovora zbog izmjena na Projektu, ali i zbog toga što investitor od početka radova, nije obezbijedio građevinske dozvole
51 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi kolektor, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi kolektor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.05.2015. 15:44h

Turska kompanija Ćeltikćioglu pokrenuće međunarodnu arbitražu ako Opština Herceg Novi sa njima raskine ugovor o gradnji 30 kilometara duge kanalizacione mreže, vrijedan 18, 5 miliona eura.

"Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Herceg Novom je 21. aprila zloupotrebom i grubim kršenjem zakonskih i ugovornih odredbi, pokušalo da na pravno nedozvoljen način, stvori korist za sebe, i nanese materijalnu štetu kompaniji Ćeltikćioglu", navodi se u saopštenju Kompanije.

Opština Herceg Novi je zbog kašnjenja radova na izgradnji kolektora, 8. maja najavila raskid ugovor sa izvođačem radova – turskom komapnijim ĆeltikćIoglu koji stupa na snagu 14. maja.

"Društvo i Opština kao osnivač biće obavezni da po okončanju arbitraže, plate Ćeltikćiogluu sve izvedene radove, naručene materijale i opremu i izgubljenu dobit između 6 i 7 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Iz kompanije Ćeltikćioglu dodaju da se iznos ne može platiti iz kredita KfW Banke već iz sopstvenih sredstava. Navode i da je KfW banka upozorila Opštinu na ovakav scenario.

Ćeltikćioglu će tražiti da sud izrekne privremenu mjeru zabrane daljeg građenja zbog neophodnosti obezbijeđenja dokaza o kvalitetu i kvantitetu obavljenih radova. Zatražena je i privremena mjere blokade računa Društva i Opštine u iznosu od 2,5 miliona eura.

Iz kompanije Ćeltikćioglu tvrde da imaju puno pravo na produžetak Ugovora zbog izmjena na Projektu, ali i zbog toga što investitor od početka radova, nije obezbijedio građevinske dozvole.

Podsjećaju da je do sada izgrađeno 25 kilometara i vodovodne i kanalizacione mreže, što čini 84 odsto ukupnog cjevovoda, te da je samo 2,3 km trase je ostalo nezavršeno.

Ističu i da im je do sada po privremenim situacijama plaćeno 9,6 miliona od ukupno predviđenih 18,5 miliona eura.

"I pored svih nezakonitih radnji koje je Investitor preduzeo, kompanija Ćeltikcioglu je spremna da završi ovaj Projekat, jer nikada u 65-ogodišnjem iskustvu nije ostavila projekat nezavršenim".

Očekuju od investitora uplatu duga koji iznosi više od 2 miliona eura, za što navode, imaju punu podršku svih podizvođača. Na kraju saopštenja se ističe da je Ćeltikćioglu dao Opštini predloge za efikasan nastavak Projekta i "očekuje podršu u najboljem interesu svih strana i građana Herceg Novog".

Bonus video: