NVO Mladi Romi proslavila 10 godina rada

1 komentar(a)
NVO Mladi Romi, Foto: Slavica Kosić
NVO Mladi Romi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.05.2015. 15:30h

NVO Mladi Romi su prigodnom svečanošću obilježili deset godina rada. Osim u Herceg Novom imaju kancelarije u Kotoru, Tivtu i Podgorici.

Izvršni direktor Samir Jaha podsjetio je da je NVO Mladi Romi osnovana sa ciljem da unaprijedi položaj Roma i da bude most povezivanja, dijaloga, razumijevanja, identifikovanja i rješavanja problema i potreba romske zajednice.

U Herceg Novom živi 300 stanovnika romske populacije, a oko 600 se nalazi na privremenom radu u inostranstvu.

Potpredsjednica Opštine Tamara Vujović je istakla da su stambeni problem, nedostatak lične dokumentacije, predrasuda lokalnog stanovništva, zaboravljanja običaja i zanemarivanja tradicije, najčešći problemi sa kojima se susreću Romi u Herceg Novom.

Kao pozitivno je istakla uključivanje romske djece u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

Viši politički savjetnik pri Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Alin Roberts, ocijenio je da su Romi i Egipćani dio najranjivije i marginalizovane zajednice u Crnoj Gori.

On je podsjetio na podršku Misije tokom protekle tri godine kroz rad romskih asistenata u osnovnim školama u Herceg Novom. Poručio je i da raditi na povećanju svijesti kod roditelja o važnosti obrazovanja.

Obezbjeđenje lične dokumentacije i bolje socijalne zaštite osnovni su problemi romske populacije, istakao je Klaus Mok (Help).B

Stalni posao ima samo trećina Roma

U hercegnovskoj opštini živi 254 Roma i 25 Egipćana. Trećina romskog stanovništva živi u 14 porodica u uslovima ekstremnog siromaštva. Polovina stambeni status ocjenjuje nepodnošljivim i lošim, pokazala je Lokalna studija stanovanja romske i egipćanske populacije u opštini Herceg Novi.

Samo trećina Roma i Egipćana ima stalno zaposlenje i ostvaruje mjesečni prihod od 100 do 300 eura, ali većina za život zarađuje radeći sezonske poslove ili sakupljajući i prodajući sekundarne sirovine.

Prosjačenjem ili od tuđe pomoći živi 10 odsto Roma u hercegnovskoj opštini. Istraživanje koje je uradila NVO Mladi Romi u saradnji sa Centrom za demokratiju i ljudska prava i Opštinom Herceg Novi, pokazalo je da Romi žive u izuzetno teškim i lošim uslovima.

Bonus video: