Visokim troškovima, Vlada građanima ograničila pristup javnim informacijama

Kako navode, Vladu obavezuje zakon da građanima naplati isključivo realne troškove, a u praksi Vlada na građanima zarađuje dvostruko više nego što to čine privatne fotokopirnice kojima je to izvor profita
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2015. 15:29h

Vlada je građanima ograničila pristup javnim informacijama kroz propisivanje nerealno visokih troškova postupka, suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Vlada je, kako navode, donijela Uredbu o naknadi troškova postupka za pristup informacijama u posjedu državnih organa koja sadrži niz odredbi suprotnih Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

„Tom uredbom je propisano da građani koji traže podatke od državnih organa i javnih preduzeća moraju platiti duplo veće troškove kopiranja, nego što ih obračunavaju privatne fotokopirnice, iako Zakon propisuje da se mogu naplatiti samo stvarni troškovi“, rekli su iz MANS-a.

Drugim riječima, kako navode, Vladu obavezuje zakon da građanima naplati isključivo realne troškove, a u praksi Vlada na građanima zarađuje dvostruko više nego što to čine privatne fotokopirnice kojima je to izvor profita.

„Na taj način Vlada stvara dodatne prepreke za građane koji žele da je kontrolišu i koriste svoje pravo na pristup podacima. Štaviše, u praksi se ta uredba Vlade uveliko zloupotrebljava kako bi se faktički sakrili podaci koje javnost ima pravo da zna kroz obračun besmisleno velikih troškova postupka“, kaže se u saopštenju MANS-a.

Na primjer, kako dodaju, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) koja stiče ogromne ekstra profite na račun građana, podatke koje bi i sama trebala da objavljuje na internetu, izuzetno skupo naplaćuje.

„Tako je samo u poslednje tri godine EPCG tražila više od deset hiljada eura za objavljivanje informacija od javnog interesa. Sličan je i primjer Centralnog registra Privrednog suda koji sada vodi Poreska uprava. Naime, u tom registru se nalaze podaci o kompanijama i po zakonu te informacije moraju biti dostupne javnosti“, dodaje se u saopštenju.

Međutim, kako navode, u poslednje tri godine, taj Registar je tražio skoro četiri hiljade eura da objavi podatke koje slične institucije u drugim državama redovno objavljuju na svojim internet prezentacijama.

U MANS-u smatraju da je to pokušaj ograničenja pristupa podacima o firmama čiji vlasnici su javni funkcioneri ili lica povezana sa organizovanim kriminalom, umjesto da se ti podaci objavljuju po službenoj dužnosti.

„Imajući u vidu značaj transparentnosti za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i činjenicu da je pravo na pristup informacijama prepoznato i u Ustavu Crne Gore, tražimo da Vlada donese novu Uredbu, u skladu sa zakonom i na taj način omogući građanima da zaista ostvare svoja prava“, rekli su iz MANS-a.

U suprotnom, kako navode, pristup informacijama u Crnoj Gori će očigledno biti luksuz za svakog prosječnog građanina.

„Iako predstavlja jedno od osnovnih prava svakog čovjeka, čije ispunjenje treba da obezbijedi Vlada Crne Gore“, zaključili su iz te organizacije.

Bonus video: