Više od 40 izlagača na Sajmu vina u Novom

"Naši organizatori su se potrudili da zbog vina i za vino i dobru trpezu naprave cijelu manifestaciju koja će, siguran sam, prerasti u našu tradiciju, Jer njegujući tradiciju čuvamo naše običaje i svoju autentičnost”, poručio je Gojković
389 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2015. 14:54h

Na Sajmu vina - NTC wine and gastronomy - koji je otvren danas predstavilo se više od 40 izlagača iz Francuske, Italije, Njemačke, Holandije, Španije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske kao i i iz Crne Gore, sa bogatim asortimanom proizvoda.

“Herceg Novi, Boka i Crna Gora od davnina su bili poznati po vinogradarstvu a i gastronomiji. Nekada su, a negdje i danas, dobro vino i trpeza bili sinonim bogatstva i ugleda. Naši preci su pravili vino, imali posebnu tehnologiju proizvodnje, gajili autohtone vrste i svaka porodica je imala ako ne mali vrt i vinograd, ono odrinu ispred kuće, a u konobama i drvenim bačvama cijelu godinu je mirisalo, prvo mlado, a onda staro, zrelo vino. Danas postoji mnogo različitih vrsta vina i oko svakog od njih se plete posebna priča. Kažu, da svako vino ima svoju dušu, svoje naravi i svoje afinitete. Svako vino ima svoje posebno jelo. Jedno drugo traže, dopunjavaju i jedno drugom jačaju ukus”, kazao je otvarajući Sajam predsjednik Opštine Nikola Gojković.

“Ispijanje vina postalo je dio kulture, a poznavanje vina se graniči sa umjetnošću. Naši organizatori su se potrudili da zbog vina i za vino i dobru trpezu naprave cijelu manifestaciju koja će, siguran sam, prerasti u našu tradiciju, Jer njegujući tradiciju čuvamo naše običaje i svoju autentičnost”, poručio je Gojković.

Među izlagačima bila je vinarija Matuško sa Pelješca, koja je predstavila svoje autohtone sorte vina Dingač sa zaštićenog područja tog poluostrva i Pošip sa Korčule.

Vinarija Savina, vlasnika Zorana Obradovića iz Herceg Novog, uz njihova već standardna vina, Chardonnay ,Cabarnet , Rose i druga namjerava da počnu sa proizvodnjom prošeka. Naime ove godine su na imanju i u saradnji sa Manastirom Savina posadili staru sortu vinove loze žižak, jer su se od tog bijelog grožđa nekada i proizvodila desertna vina.

Manifestaciji su prisustvovati ugostitelji, vlasnici i menadžeri restorana i hotela, poznavaoci vina, predstavnici poznatih vinarija, somelijeri, profesionalni kuvari, barmen.

“Na ovaj način želimo da predstavimo preduzetnički duh, inovativnost na polju ugostiteljstva i poslovanja kao i tendenciju ka stalnom napretku i usavršavanju. Ovu priliku koristimo da gostima iz inostranstva predstavimo Crnu Goru na najbolji mogući način, potencijal kojim raspolažemo kao i mnogobrojne mogućnosti koje naše tržište nudi”, saopštili su organizatori manifestacije kompanije Lighthouse of Montenegro i NTC iz Nikšića.

Galerija

Bonus video: