Nagrađeni najbolji u dobrovoljnom davalaštvu krvi

66 pregleda 0 komentar(a)
dobrovoljno davanje krvi, Foto: Biciklo.me
dobrovoljno davanje krvi, Foto: Biciklo.me
Ažurirano: 11.05.2015. 13:26h

Povodom obilježavanja 11. maja, Dana dobrovoljnih davalaca krvi, predstavnica Ministarstva zdravlja Senka Klikovac uručila je nagrade i priznanja najzasluženijima za razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi u 2014. godini u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore ( CKCG).

Priznanje za najzaslužnije dobrovoljne davaoce krvi dobili su Dragan Nikolić iz Nikšića, Vojin Radović iz Andrijevice, Vučeta Anđić i Izet Hadrović iz Berana i Aleksandar Popović iz Podgorice.

Za najaktivniji klub proglašeno je društvo DDK “Budva”.

Nikolić je kazao da je do sada 100 puta dobrovoljno dao krv i da je to prvi put uradio u vojsci.

Ispričao je da je samo tri puta uradio to namjenski, a 97 nenamjenski, kako bi pomogao onima kojima je pomoć potrebna.

Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije nagrađeni su specijalista transfuziolog iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore - Kotor dr Snežana Filipović i medicinska tehničarka iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore Berane Branka Radunović.

Priznanje za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada dobili su medicinski tehničar iz Berana Milenko Gojković, Rajko Mićković iz Podgorice i Dženana Kalač iz Rožaja.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović kazala je da se u 2014. godini odazvalo 12.247 davaoca krvi, te da je prikupljeno 16.390 jedinica krvi i sprovedeno 122 akcije dobrovoljnog davalaštva širom Crne Gore.

Ona je istakla da je postignuta značajna promjena strukture davaoca krvi koja je dostigla čak 36 odsto dobrovoljnih nenamjenskih davaoca.

Naglasila je da je učinjeno mnogo toga, ali još uvijek ne dovoljno, na šta ukazuje činjenica da je ukupan procenat davalaštva iznosio 2.7 odsto ukupne populacije, čime nijesmo postigli propisani standard od minimum 4 odsto.

Bonus video: