Lukšić: Država posvećena borbi protiv homofobije i transfobije

Marković je podsjetio da su na prvom ministarskom sastanku IDAHO Foruma 2013, održanom u Hagu, ministri 11 država EU potpisali „Poziv za sveobuhvatni pristup u LGBT politikama na nivou Evropske unije i šire“, koji je uručen Evropskoj komisiji.
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.05.2015. 15:06h

Crna Gora će nastaviti sa aktivnostima na planu borbe protiv homofobije i transfobije, poručio je potpredsjednik Vlade, Igor Lukšić, navodeći da se posvećenost države eliminisanju diskriminacije na osnovu seksualne orjentacije ili rodnog identiteta ogleda najprije u unaprijeđenju zakonodavnog okvira.

On je, na trećem međunarodnom ministarskom IDAHO Forumu 2015 u Budvi, kazao da činjenica da se treći IDAHO Forum organizuje u Crnoj Gori, predstavlja veliku čast, privilegiju i još jednu, veoma značajnu potvrdu rezultata Crne Gore na planu postignutog visokog stepena demokratizacije društva i sprovedenih reformi.

„Koje su u oblasti poštovanja i unaprjeđenja ljudskih prava i zaštite od diskriminacije, prepoznate i pozitivno ocijenjene od Evropske unije, Savjeta Evrope, kao i Ujedinjenih nacija“, kazao je Lukšić.

Kako je rekao, ostvarivanjem zapaženih rezultata na planu borbe protiv homofobije i transfobije, što je prepoznato i na prošlogodišnjem IDAHO Forumu u La Valeti, kada je objavljena „dugina mapa“ država prema stepenu poštovanja prava LGBT osoba, na kojoj je Crna Gora zauzela 16. mjesto od 49 država, predstavlja veliko priznanje i podstrek za nastavak aktivnosti u toj oblasti.

„Kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou. Crna Gora će stoga i dalje ostati posvećena takvom putu“, poručio je Lukšić.

On je rekao da se posvećenost Crne Gore eliminisanju svih oblika diskriminacije na osnovu seksualne orjentacije ili rodnog identiteta, ogleda najprije u unaprijeđenju zakonodavnog okvira i drugih mjera od značaja za efikasnu borbu protiv homofobije i transfobije.

„Tako je unaprijeđen Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o Ombudsmanu Crne Gore, kao i Krivični zakonik koji između ostalog, kao otežavajuću okolnost za odmjeravanje kazne, prepoznaje slučaj kada je krivično djelo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu“, kazao je Lukšić.

Kako je naveo, dopunjen je i Zakon o zdravstvenom osiguranju, a započet je i dijalog o Registrovanom partnerstvu čija je namjera donošenje zakona kojim će se predvidjeti poštovanje međunarodnog obavezujućeg zakonodavstva kada su u pitanju istopolne zajednice.

Lukšić je ukazao da su, u cilju podizanja nivoa svijesti građana o pravima i slobodama LGBT osoba, u prethodnom periodu, organizovane obuke sudija, tužilaca, policijskih službenika i branitelja ljudskih prava, a pružena je i podrška i obavljene su brojne konsultacije sa nevladinim sektorom.

„Vlada kao jednu od specifičnih mjera obrazovala je Savjet za zaštitu od diskriminacije čiji sam predsjednik, a u radu Savjeta učestvuje pet resornih ministara, savjetnik predsjednika Vlade i predstavnici civilnog društva“, rekao je on.

Osnovni zadatak tog tijela je, kako je kazao, suzbijanje svih oblika diskriminacije i afirmacija antidiskriminatorske politike u Crnoj Gori.

„U odnosu na regionalnu saradnju u oblasti borbe protiv homofobije i transfobije, istakao bih da su, u oktobru 2013. godine, Crna Gora i Hrvatska, potpisale Zajedničku izjavu o borbi protiv transfobije i homofobije, koja predstavlja značajan iskorak u cilju jačanja zajedničke saradnje usmjerene ka unaprjeđenju jednakosti, promovisanju različitosti i borbe protiv diskriminacije“, saopštio je Lukšić.

On je, među aktivnostima koje je Vlada preduzimala na planu borbe protiv homofobije i transfobije, istakao i značajan međunarodni događaj, oktobra 2013. godine, organizovan u Kolašinu.

Tom prilikom Crna Gora je bila domaćin 11. sastanka neformalne LGBT Focal Point mreže predstavnika evropskih vlada, na kome je učestvovalo 17 zemalja, kao i brojni predstavnici međunarodnih organizacija.

„Crna Gora je članica takozvane Core grupe za prava LGBT osoba, koja djeluje u sklopu Ujedinjenih nacija u Njujorku“, podsjetio je Lukšić.

On je rekao i da je Crna Gora bila jedan od kosponzora, a takođe i u grupi prijatelja takozvane SOGI rezolucije, usvojene u septembru prošle godine na Savjetu za ljudska prava.

„Rezolucija predstavlja važan korak ka potvrđivanju jednog od osnovnih principa na kojem se temelji UN – da su svi jednaki u dostojanstvu i ljudskim pravima, odnosno da su diskriminacija i nasilje po bilo kom osnovu, a naročito prema LGBT osobama, neprihvatljivi“, poručio je Lukšić.

Marković: Odlučna borba protiv diskriminacije

Poštovanje razlika i tolerancija prema uvjerenjima svih socijalnih grupa vodeća je vrijednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva a Vlada će se odlučno boriti protiv diskriminacije LGBT osoba na svim nivoima, poručio je njen potpredsjednik, Duško Marković.

Marković je kazao da se jednakost LGBT osoba pred zakonom podrazumijeva i Vlada će se odlučno boriti protiv diskriminacije LGBT osoba na svim nivoima uključujući i oštriju primjenu kaznene politike.

On je podsjetio da su na prvom ministarskom sastanku IDAHO Foruma 2013. godine, održanom u Hagu, ministri 11 država EU potpisali „Poziv za sveobuhvatni pristup u LGBT politikama na nivou Evropske unije i šire“, koji je uručen Evropskoj komisiji.

Time je, dodao je on, iniciran proces koordinisanih međunarodnih napora i aktivnosti u borbi protiv homofobije i transfobije na svim nivoima.

On je podsjetio da je drugi IDAHO Forum 2014 koji je održan na Malti, bio posvećen osnaživanju i širenju procesa iniciranom u Hagu, kao i fokusiranju na pitanja poštovanja prava i sloboda LGBT osoba u Evropi.

"Treći IDAHO Forum 2015 čiji je domaćin Crna Gora razmotriće dosadašnji napredak ostvaren sa prethodnih evropskih sastanaka u cilju unapređenja dijaloga u odnosu na pitanja nasilja i zločina motivisanih mržnjom, a zbog pripadnosti seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, namjera je bila da se odgovori izazovu i modalitetima institucionalnog pristupa u ostvarivanju koncepta i primjeni najboljih praksi, kao i da se osnaži međusobna saradnja i zajedničke akcije u borbi protiv diskriminacije LGBTI osoba, putem istraživanja, normativnih instrumenata i najboljih dostupnih operativnih programa i projekata.

"U cilju jačanja ovih napora, ministri zemalja naših susjeda pridružili su nam se u akciji objavljivanja Zajedničke izjave o okončanju nasilja i zločina iz mržnje prema LGBTI osobama koju ćemo potpisati sjutra na ministarskom sastanku i zajedno promovisati politike jednakosti, različitosti i inkluzije LGBTI lica", naveo je Marković.

Država je, kako je dodao on, proteklih godina naporno radila na stvaranju društvenog i zakonodavnog ambijenta za prihvatanje LGBT osoba.

"Prepoznati smo kao lideri u regionu, a obezbijedili smo i najkvalitetniji pristup znanju u smislu učenja o standardima u ovoj oblasti, na čemu smo zahvalni našim pouzdanim i održivim partnerima", rekao je Marković.

Vlada je, naveo je, odlučna da se suoči sa predrasudama protiv LGBT osoba, počevši od institucija do pojedinaca, "i to ne samo radi ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz članstva u međunarodnim organizacijama već zbog istinske težnje za kulturnom promjenom i boljim životom".

Marković je rekao da Crna Gora prepoznatljivom politikom Vlade aktivno radi da bude povećana bezbjednost LGBT osoba i proširi i produbi njihovo društveno prihvatanje i uključenost.

"Zalažemo se da LGBT osobe imaju jednak tretman i mogućnost u svim segmentima života kao i svi drugi. Svako treba da se osjeća slobodnim u kući, na poslu, u školi, na javnom mjestu i niko ne treba da živi u strahu i bude nevidljiv zbog toga što nekog voli, kako izgleda ili ko su oni", rekao je Marković.

On je poručio da je Crna Gora nedvosmisleno opredijeljena poštovanju univerzalnih ljudskih prava i ozbiljno korača naprijed u izgradnji društva koje će poštovati različitosti.

"Pod okriljem IDAHO Foruma 2015 održava se čitav spektar aktivnosti i diskusija koji kao glavnu temu imaju nasilje i zločin motivisani mržnjom zbog pripadnosti seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu", zaključio je Marković.

Bonus video: