Bojanović: Protesti, ukoliko se ne riješi situacija u Boksitima

Kompanija Neksan je Sindikatu dostavila ponudu u zatvorenoj koverti koja će biti otvorena u trenutku kada ista bude predstavljena predstavnicima Privrednog suda i Odbora povjerilaca i kada se o njoj bude odlučivalo. Iako je vlasnik Neksana Miodrag Davidović kazao da nakon isteka ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji nije zainteresovan za kupovinu Boksita odluku je nakon molbi sindikata promijenio
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2015. 11:31h

Ukoliko Odbor povjerilaca i stečajna uprava do četvrtka ne riješe situaciju u nikšićkim Rudnicima boksita sindikati su najavili proteste ispred neke od državnih institucija. To je nakon zbora radnika saopštio predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović.

„Zabrinutost radnika je velika jer ovaj mjesec primamo po 193 eura a zaduženost radnika po osnovu kredita je oko 4.000 eura. Tražimo od nadležnih institucija, Odbora povjerilaca i stečajne uprava da pitanje ponude firme Neksan riješe do četvrtka. U slučaju da imaju bolju ponudu od Neksanove mi ćemo to prihvatiti, ali mora se pregovarati sa sindikatima“, poručio je Bojanović.

Kompanija Neksan je Sindikatu dostavila ponudu u zatvorenoj koverti koja će biti otvorena u trenutku kada ista bude predstavljena predstavnicima Privrednog suda i Odbora povjerilaca i kada se o njoj bude odlučivalo. Iako je vlasnik Neksana Miodrag Davidović kazao da nakon isteka ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji nije zainteresovan za kupovinu Boksita odluku je nakon molbi sindikata promijenio.

“Davidović je na našu molbu da nam pomogne i bez mnogo razmišljanja predao ponudu zahtijevajući da nadležni o njoj raspravljaju odmah nakon otvaranja. Neksan je tokom ovih devet mjeseci svima dao do znanja da je firma koja može da podigne Boksite”, kazao je Bojanović uvjeren da Neksanova ponuda ne može biti odbijena, osim ako država nema nekoga ko će radnicima ponuditi više od nikšićke kompanije.

Iako ne znaju detalje ponude znaju, kako je kazao Bojanović, da ista štiti radnička prava.

„Očekujemo da će predsjednik suda i stečajni sudija ispuniti ono što su obećali da će se prilikom prodaje imovine Rudnika voditi računa o radničkim interesima. Vjerujemo im i nadamo se da će imati razumijevanja i da će u ova nekolika dana i situaciju u Boksitima biti riješena na način kako odgovara radnicima“, kazao je Bojanović.

Prema riječima predsjednika Sindikata radnika Ilije Đilasa za sjutra je zakazan sastanak sa predsjednikom Privrednog suda, a očekuju razgovor i u Ministarstvu ekonomije.

„Nećemo dozvoliti da odemo na Biro rada, niti da 308 porodica završi na ulicu. Neka što prije riješe situaciju, mi ponudu imamo u rukama“, poručio je Đilas.

Rudnicima boksita je na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji do 20. aprila upravljao Neksan. Toga dana je bio i krajnji rok za dostavljanje ponuda na četvrti tender za prodaju imovine Boksita, po cijeni od 8,55 miliona eura. Tender je propao jer niko nije dostavio ponudu.

U Rudnicima boksita je na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura, u novembru 2013. godine uveden stečaj, da bi u februaru 2014. bio proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Galerija

Bonus video: