Dragoljub i Vujica spremili najbolju riblju čorbu

Za tri prvoplasirane ekipe obezbjeđeni su pehari i diplome, a tanjir kvalitetne čorbe i dobra zabava bila je za sve učesnike manifestacije
233 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2015. 17:14h

Dvojac iz Sportsko–ribolovnog kluba "Nikšić", Dragoljub Drobnjak i Vujica Lalić, spremio je najbolju riblju čorbu na promotivnoj manifestaciji nedavno osnovanog SRK "Župa", koja je održana na obali Liverovićkog jezera, u Nikšiću.

Nagrada je očekivana, iako se Lalić, prvi put latio kulinarskog posla. On je samo bio "pomoćnik" Drobnjaku, dokazanom majstoru za spremanje riblje čorbe.

"Bio sam prvak Crne Gore, zatim Srbije, devet puta Republike Srpske i Stubice. Da li je čorba dobra ili ne najbolje pokaže kotlić na kraju takmičenja. Međutim, ta prva mjesta ne moraju ništa da znače", kazao je Drobnjak na početku takmičenja.

Prazan kotlić pokazao je da su pomenute nagrade otišle u prave ruke.

"Za dobru riblju čorbu potrebne su minimum tri različite vrste ribe, a njen kvalitet dosta zavisi i od začina", kazao je Drobnjak i priznao da kući rijetko sprema ručak.

Ali kad spremi to je onda gastronomski užitak za porodicu, jer nije samo majstor u spremanju riblje čorbe.

Da u Boksitima nije sve tako crno pokazali su članovi istoimenog sportsko–ribolovnog društva koji su osvojili drugo mjesto.

Glavni kuvar kod boksitaša bio je Bobo Vračar koji nije želio da oda sve male tajne velikih majstora, ali je kazao da čorba ne može da bude loša ako se stavi dosta dobre ribe različitih vrsta, dobrog povrća, začina, kao i vina.

A da se majstor postaje preko noći pokazala je tročlana ekipa SRK "Župa", kojoj je asistirala osmogodišnja Snežane Perović.

"Naša čorba je čisto župska. Stavili smo samo ribu iz Liverovićkog jezera - šaran, klen, babušku i pastrmku. Moramo priznati da riblju čorbu kuvamo prvi put, a da smo recept uzeli sa interneta. Ovdje smo zbog druženja, a kada se malo popije proći će sve, pa i naša čorba", uz osmjeh je kazao Dragutin Mandić.

Da li zbog piva ili ribe iz Liverovićkog jezera tek župski prvijenac osvojio je treće mjesto.

Boje Župe branila je i ekipa "Morakova", a Risto Dragnić kazao je da i kući spremaju čorbu, dok su damama ostavili da prže ribu.

"Veće majstorstvo se traži u spremanju čorbe. Lako je ribu prevrnuti dva puta i ispržiti, a umjetnost je spremiti dobru čorbu", samouvjeren je bio Dragnić.

Najmlađi kuvar bio je četvorogodišnji Nikola Mijušković iz ekipe "Monte Gap". Kazao je da voli riblju čorbu, da je stavio "sve što treba" i da će mješati i "stotinu dana, samo da bude dobra".

Sa ribolovcima su "koplja ukrstili" i lovci, članovi ekipe "Oštro oko – Laz".

"Nećemo da se miješamo u ono što ne znamo, jer riblju čorbu nikada nijesmo pravili. Za dobru lovačku čorbu potrebno je što više povrća i kvalitetno meso, a ovu našu spremamo od mesa divlje svinje, ulovljene u ovim krajevima", kazao je Radovan Raičević.

Za tri prvoplasirane ekipe obezbjeđeni su pehari i diplome, a tanjir kvalitetne čorbe i dobra zabava bila je za sve učesnike manifestacije.

Prema riječima Radovana Jaredića, predsjednika SRK "Župa", osnivanju kluba prethodile su aktivnosti mještana i sportskih ribolovaca Župe koji su prije godinu i po riješili da urade sve kako bi očuvali riblji fond jezera Liverovići i rijeke Gračanice.

"Namjera kluba je da skrenemo pažnju javnosti na ljepotu i bogatstvo voda Župe koje su nažalost proteklih godina zapostavljene i ugrožene i probudimo uspavane Župljane. Trudićemo se da kroz akcije ekološkog, kulturnog, edukativnog i humanog karaktera doprinesemo zaštiti i poboljšanju kvaliteta ovih voda", kazao je Jaredić.

SRK "Župa" osnovan je prije dva mjeseca i za sada ima preko 50 članova.

Korisnici Dnevnog centra dobili članske knjižice SRK "Župa"

Korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju su među prvima dobili članske knjižice SRK "Župa".

"Posebno smo ponosni na saradnju sa Dnevnim centrom koja je počela i prije zvaničnog osnivanja kluba. Rad sa osobama koji rade humani posao nas čini boljim ljudima. To nam je posebna čast i zadovoljstvo. Ambijent nas obavezuje da korisnicima Dnevnog centra pružimo podršku i lijep boravak u prirodi", kazao je Jaredić.

Korisnicima Dnevnog centra na kraju druženja, koje je podrazumijevalo i vožnju čamcem, kao i jahanje konja, članovi novoosnovanog sportsko-ribolovnog kluba poklonili su ribolovnu opremu prilagođenu njihovim potrebama, a uslijediće i adekvatna obuka.

Dok se spremala riblja čorba tridesetak plovkaša trudilo se da pogodi kiljan ili dobaci plovku što je moguće bliže njemu.

"Idući kod strica na selo gledao sam kako igraju plovku sa kamenom. To sam zavolio i počeo i ja da igram. Umjesto kamena sada se koristi zvijezdica čija težina zavisi od igrača. Ova moja teška je nešto preko kilogram", kazao je Dragan Banjević koji se plovkanjem bavi duže od dvije decenije.

Pravila igre su jednostavna - pogodak u kiljan donosi dva boda, dok plovka koja je najbliža kiljanu donosi jedan poen. Od kiljana do kiljana ima 21 metar ili kako se nekada brojalo 24 koraka.

"Iako su za takmičenje potrebna vještina i snaga, najvažnija je volja za druženjem. Ako nema dobrog druženja, nema ni takmičenja. A nama volje za druženjem ne fali", kazao je Banjević.

Galerija

Bonus video: