Barbi Vaju priznanje "Plavi val Montenegra"

Sinanović nagrađen za ”za afirmaciju prepoznatljivog lica Bara - južnih vrata Jadrana“
119 pregleda 1 komentar(a)
Vahid Sinanović, Foto: Privatna arhiva
Vahid Sinanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.09.2018. 16:39h

Kapetan duge plovidbe Vahid M. Sinanović iz Bara ovogodišnji je dobitnik priznanja “Plavi val Montenegra”, koje dodjeljuje NVU “Mediteranski centar fotografije” (MCP) s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti Mediterana.

U obrazloženju odluke navodi se da se popularnom barbi Vaju priznanje dodjeljuje ”za afirmaciju prepoznatljivog lica Bara - južnih vrata Jadrana“, u dalekim lukama svijeta i ukrcavanje i edukaciju naših kadeta na brodovima kojima komanduje.

Žiri navodi da su bili “ponukani sjećanjem na Sinanovićevo izvanredno samostalno komandovanje” brodom “Bijelo Polje” Prekookeanske plovidbe tokom devet mjeseci “zarobljeništva” u luci Hong Kong za vrijeme sankcija UN uvedenih SRJ.

Sinanović (54) je zapovjednik tankera njemačke kompanije “Ernst Jacob” za koju plovi od 2003.

Bio je stipendista “Prekookeanske plovidbe Bar”, nakon završene Više pomorske škole kadeturu je završio na čuvenom “Virpazaru”, 1983. je dobio zvanje poručnika trgovačke mornarice i počeo karijeru kao treći oficir palube, a 1993. i prvo zapovjedništvo - na “Bijelom Polju”.

Potpredsjednik MCP Ljubo Karanikić uručiće laureatu priznanje na prigodnoj svečanosti u konobi “Spilja” u Starom Baru, po dolasku kapetana Sinanovića u Bar.

Prvi dobitnik priznanja bio je upravitelj glisera Lučke kapetanije Bar Slavko Ćiro Marić, akter mnogobrojnih spasilačkih akcija na moru, a drugi legendarni zapovjednik - pokojni kapetan Branko Đurović.

Bonus video: