Juventas: Zašto Numanovićev vozač štiti automobil od vandala?

Ukoliko je vozač uzimanjem Povorke kao razlog htio da ukaže na nivo homofobije u Crnoj Gori, u Juventasu očekuju ga na novoj Povorci
24 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.05.2015. 13:49h

Neobična, i na momente komična scena u kojoj ministar ljudskih i manjinskih prava ili njegov vozač mijenja tablice na službenom automobilu na čije korišćenje ima pravo tokom 24h dnevno prijeti da se pretvori u dramu jednog vozača, ocjenjuju iz Juventasa.

Vozač ministra Numanovića nedavno je kazao da je on mijenjao tablice jer je, navodno, htio da zaštiti državnu imovinu, službeno vozilo od vandala, koji autu prijete jer je Ministar učestvovao u Povorci ponosa.

"Koliko dugo je Numanović bio izložen prijetnjama, odnosno u kom periodu mu je bila ugrožena sigunost? Da li su nadležne isntiucije o tome obaviještene? Ako nisu, zašto su izostale prijave nadležnim institucijama, jer vozač tvrdi da su i u martu 2015. kada su uslikane poslednji put lažne tablice na ministrovom autu, postojale prijetnje. Ako jesu, zašto je izostala reakcija nadležnih organa pa je vozač morao sam da kamuflira auto? Da li je Numanović pokenuo disciplinski postupak u ministarstvu kad je se upoznao sa tekstom o mijenjaju tablica na službenom automobilu u medijima. Ako jeste, zašto nije o tome obavijestio javnost? Ako nije, zašto je prikrivao odgovornost svog vozača i da li ga to čini i dalje dostojnim funkcije koju obavlja? Zašto je vozač zaista mijenjao tablice i da li je o tome obavijestio ministra? Ako jeste, onda je ministar saučesnik u ovom djelu. Ako nije, onda ministar nema autoritet nad svojim ličnim vozačem, što je zabinjavajuće", piše u saopštenju Juventasa.

Navode i da ukoliko je vozač uzimanjem Povorke kao razlog htio da ukaže na nivo homofobije u Crnoj Gori, očekuju ga na novoj Povorci.

"Ako nije, odnosno ako Povorka za njega zbog ličnog animoziteta prema LGBT osobama predstavlja razlog zbog kog bi on rado vršio vandalstvo nad imovinom onog ko je dio Povorke, onda je odgovornost Mnistrova što je osobu sa takvim vrijednosnim stavovima angažovao kao ličnog vozača", zaključuje se.

Kvir Montenegro: Mogli smo pomoći ministru, da smo znali da ima problem

Kvir Montenegro i Montenegro Pride su saopštili da inicijalni Organizacioni odbor treće Povorke Ponosa LGBT osoba Montenegro Pride 2015 koja će biti održana u oktobru u Podgorici je imao sastanak na kojem je, između ostalog, razmatrana informacija objavljena u medijima da je Edin Hamzić, vozač Numanovića mijenjao tablice na službenom vozilu u pokušaju da zaštiti isto od napada kojima je, kako je objavljeno u medijima, ono bilo izloženo zbog ministrovog učešća na prvom i drugom Montenegro Prajdu.

"Više od svega zabrinjava to što je u odbranu od, kako se po medijskim objavama da zaključiti, kontinuiranih napada na službeno vozilo ministra Numanovića morao stati njegov vozač na način što je moguće kršio zakon, a slučaj napada na imovinu države nije riješen od strane nadležnih insitucija. S obzirom na to da u medijskim navodima nije navedena informacija o tome da li su ovi slučajevi prijavljeni i procesuirani pred nadležnim organima, Kvir Montenegro i Montenegro Prajd će zatražiti detalje o ovim slučajevima od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Zabrinjavajuća je činjenica da, i pored kontnuirane komunikacije sa ove tri institucije, Kvir Montenegro i Montenegro Prajd nisu bili u posjedu informacije u vezi sa ovim slučajevima", navodi se u saopštenju.

Kvir Montenegro i Montenegro Prajd, kao organizatori Povorke ponosa LGBTIQ osoba u Glavnom gradu, kako dodaju u saopštenju, podnijeće nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica koja su, kako je objavljeno u medijima, više puta vršila napad na službeno vozilo ministra Numanovića zbog njegovog učešća na prvom i drugom Montenegro Prajdu, te zahtijevati hitno identifikovanje ovih lica i adekvatnog procesuiranja slučaja.

"Ukoliko se ispostavi da ovih napada nije bilo, te da su izmišljeni zbog prikrivanja krivičnog djela falsifikovanja ispava i mogućeg ponovnog pokretanja negativne kampanje ka Montenegro Prajdu, zahtijevaćemo ispitivanje krivične odgovornosti ministra i njegovog vozača. Kvir Montenegro i Montenegro Prajd ovim povodom ministru Numanoviću i njegovom vozaču Hamziću, stavljaju na raspolaganje svoje kapacitete za pružanje podrške u procesuiranju slučajeva napada kojima su, prema medijskim navodima, izloženi, ukoliko su se ovi slučajevi zaista dogodili".

"Kvir Montenegro ima razijen sistem besplatne pravne podrške kroz servis praćenja i procesuiranja slučajeva krivičnih djela i prekršaja uzrokovanih stvarnom ili pretpostavljenom seksualnom orijentacijom žrtve, a kroz čije aktivnosti je uspješno riješeno više ozbiljnih slučajeva, te smo u mogućnosti da damo kvalitetan doprinos procesuiranju ovih slučajeva. Osim ovog slučaja, inicijalni Odbor trećeg Montenegro Prajda donio je odluku o proširivanju Odbora i raspisivanju javnog poziva LGBT osobama iz Crne Gore da se prijave za članstvo u Odboru, koje će uslijediti do kraja ovog mjeseca, a razmatran je i datum održavanja trećeg Montenegro Prajda koji još uvijek nije konačno utvrđen", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: