Budva: Počeo Međunarodni ministarski IDAHO Forum 2015

Forum u Budvi počeo je regionalnim treningom za policijske službenike i nosioce pravosudnih funkcija u vezi nasilja i zločina motivisanih mržnjom, a zbog pripadnosti seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu
1 komentar(a)
IADAHO Forum, Budva, Foto: Gov.me
IADAHO Forum, Budva, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.05.2015. 09:23h

Međunarodni ministarski IDAHO Forum 2015, pod nazivom Okončanje nasilja i zločina iz mržnje, koji organuzije crnogorska Vlada, počeo je danas u Budvi.

Na trodnevnom skupu učestvuje više od 230 predstavnika iz Crne Gore i inostranstva.

“IDAHO Forum se treći put organizuje na ministarskom nivou, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije najvažniji je događaj ove vrste koji je do sada organizovan u nekoj od država našeg regiona”, kaže se u saopštenju Vlade.

Forum u Budvi počeo je regionalnim treningom za policijske službenike i nosioce pravosudnih funkcija u vezi nasilja i zločina motivisanih mržnjom, a zbog pripadnosti seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu.

Riječ je o programu obuke koji Vlada i Uprava policije poslednje četiri godine razvijaju sa vodećim i najpristižnijim akademskim i međunarodnim institucijama i organizacijama.

Učesnici skupa u Budvi razmatraće rezultate i ostvareni napredak u odnosu na prethodna dva IDAHO Foruma, sa ciljem unapređenja dijaloga u odnosu na pitanja nasilja i zločina motivisanih mržnjom, a zbog pripadnosti seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu.

Među učesnicima će biti: potpredsjednici Vlade Duško Marković i Igor Lukšić, ministri pravosuđa, vanjskih i ununtrašnjih poslova, kulture, prosvjete, javne uprave, rada i socijalnog staranja i njihovi zamjenici.

Na skupu će učestvovati i državni sekretari iz 20 država Evrope i Južne Afrike, predstavnici Savjeta Evrope, Evropske unije, OEBS-a, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, najugledniji međunarodni eksperti i predstavnici akademske zajednice, kao i članovi nevladinih i drugih organizacija koje se zalažu za ljudska prava LGBTI osoba.

”Tokom skupa biće organizovano više od 20 godađaja: regionalni trening za policiju i nosioce pravosudnih funkcija, 15 panel diskusija i debata na teme poput zločina iz mržnje i zločina motivisanih predrasudama, izgradnje mostova prema LGBTI zajednici, jednakosti na radnom mjestu, zajedničkom učenju i razmjeni najboljih praksi, kao i NVO debata”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, održaće se i dva okrugla stola na međunarodnom i međuvladinom nivou - Evropske vladine LGBT Focal Point mreže i neformalni LGBTI sastanak predstavnika međunarodnih organizacija.

Prvi put u okviru IDAHO foruma, Vlada organizuje LGBTI Biznis forum čiji je cilj da se otvori diskusija i pruži podrška institucijama i kompanijama u promociji politike različitosti, jednakosti i pune društvene uključenosti svih na radnom mjestu i u biznisu.

“Vlada Crne Gore organizacijom IDAHO foruma potvrđuje svoja zalaganja za jednak inkluzivan socijalni život svih građana i nastojanja za prihvatanje LGBTI osoba u društvu”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: