Marković: Ovo je dan kada je nadvladano zlo koje je propagirao fašizam

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da je Crna Gora danas "slobodna i demokratska država u kojoj svaki građanin ima uslove za razvoj i prosperitet"
83 pregleda 3 komentar(a)
Polaganje vijenaca, Foto: Vesko Belojević
Polaganje vijenaca, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.05.2015. 10:44h

Dan pobjede nad fašizmom obilježile su danas mnoge organizacije i političke partije položivši vijence na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Pored državnih institucija I političkih partija, vijenac je položila i ruska delegacija iz Beograda, a svečanosti su prisustvovali I bajkeri iz Herceg Novog I Bara.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da je Crna Gora danas "slobodna i demokratska država u kojoj svaki građanin ima uslove za razvoj i prosperitet".

On je, sa poslanikom Izetom Bralićem i potpredsjednikom SUBNOR-a Zuvdijom Hodžićem, bio u delegaciji Crne Gore koji su položili vijenac uz zvuke crnogorskog vojnog orkestra.

"Ovo je dan kada su principi slobode, demokratije i ljudskog dostojanstva nadvladali zlo koje je propagirala fašistička filozofija, i danas smo nakon ovoliko godina u prilici da konstatujmo da su demokratija i sloboda savremeni principi slobodnog čovječanstva", rekao je Marković.

Istakao je da ovaj dan treba da nas podsjeća na ružnu prošlost i da nas podstiče da gradimo mir i doprinosimo stabilnosti radi budućih generacija.

Bralić je kazao da je danas jedan od najznačajnih dana u evropskoj istoriji.

Prema njegovim riječima, ovo je značajan datum i za Crnu Goru i dan kada je nad ovim prostorom svanula sloboda i kada kada je Crna Gora krenula savremenim tokovima i u izgradnju savremene istorije.

"Toga dana udareni su temelji multietničkoj, multikonfesionalnoj i savremenoj, evropskoj Crnoj Gori", kazao je Bralić.

Predsjednik SUBNOR-a Podgorice, Boro Banović, kazao je da je današnji dan jedan od najvažnijih datuma Evrope.

"Ove godine boračka organizacija i antifašisti Crne Gore pokušavaju da se oduže, bar onoliko koliko mogu, žrtvama koje su pale za slobodu koja je svetlija i vrednija od svega drugog", naveo je Banović.

Prema njegovim riječima, za ovakvu današnju Crnu Goru se vrijedilo boriti.

"Crna Gora ima i nedostataka i mana ali mi smo srećni što nam je ta borba, AVNOJ i naš dan nezavisnosti povratio Crnu Goru koju smo bili izgubili", zaključio je Banović.

Vijence su položili i predstavnici Glavnog grada, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije, Pozitivne Crne Gore, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija.

Bonus video: