Berane: Održan okrugli sto “Stvaranje novih mogućnosti za rad osoba sa invaliditetom"

Kako je najavljeno, kroz ovaj projekat će 20 osoba sa invaliditetom biti zaposleno čime će dobiti šansu da dobiju radno iskustvo, a u zavisnosti od poslodavca i trajno zaposlenje
180 pregleda 0 komentar(a)
Berane, okrugli sto, Foto: Tufik Softić
Berane, okrugli sto, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 21.09.2018. 11:05h

U Beranama je održan ogrugli sto na temu “Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom”, koji je okupio predstavnike javnih institucija, nevladinih organizacija, udruženja osoba s invaliditetom i predstavnike partnerskih organizacija na projektu na tom projektu.

Učesnici su imali priliku da čuju i razgovaraju o mjerama podrške za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u regionu, socijalnim inovacijama, odnosno o tome kako poslodavci mogu uticati na kreiranje inkluzivne radne sredine.

Menadžer biznis inkubatora u Biznis start up centru Bar – Saša Jovanović kazao je da organizovanje ovakvog okruglog stola ima za cilj unapređenje učešća javnosti i uloge OCD - u procesima donošenja odluka, razmjenu znanja i iskustva između organizacija i institucija o politici i praksi socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom kao i unapređenje komunikacije između organizacija kako bi se poboljšao kvalitet života osoba sa invaliditetom.

Koordinator projekta ispred Caritasa- Bar, Marko Đelović govorio je o održivom modelu za trajnije zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„Kroz projekat se realizuju istraživanja koja pokušavaju povezati potrebe tržišta za određenim profilima zanimanja i potražnje sa tržišta sa mogućnostima osoba sa invaliditetom, kako bi obavljali te poslove. Cilj takvog istraživanja je unapređenje statusa osoba sa invaliditetom“, kazao je Đelović.

Kako je najavljeno, kroz ovaj projekat će 20 osoba sa invaliditetom biti zaposleno čime će dobiti šansu da dobiju radno iskustvo, a u zavisnosti od poslodavca i trajno zaposlenje. Takođe, bilo je riječi o benefitima koje poslodavci imaju kada zaposle osobe sa invaliditetom.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta Power, koji je finansiran sredstvima Evropske unije, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a koji zajedno sprovode Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje paraplegičara Bar i Biznis start-up centar Bar.

Bonus video: