Muratbašić traži politički azil: Sa porodicom ide u Njemačku

Muratbašića su mediji nazvali “prvim crnogorskim zviždačem”, kada je 2006. godine javno progovorio o izbornim krađama, organizovanom kriminalu, švercu cigara... Nakon što je novinaru Seadu Sadikoviću dao izjavu, uslijedio je otkaz iz Uprave policije, za šta mu, tvrdi, rješenje nije uručeno do danas
57 komentar(a)
Suad Muratbašić, Foto: Jadranka Ćetković
Suad Muratbašić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.05.2015. 20:25h

Bjelopoljac Suad Muratbašić zatražio je politički azil i rano ujutro sa suprugom i troje maloljetne djece putuje ka Njemačkoj.

On je juče pozvao Vladu i potpredsjednika Rafeta Husovića da ga zaustave.

Muratbašić je pojasnio da je “prozvao” Husovića, “isprovociran” njegovom izjavom.

Husović je saopštio da se od početka godine iselilo 500 ljudi, ali da one ne zna da je neko tražio azil.

Muratbašića su mediji nazvali “prvim crnogorskim zviždačem”, kada je 2006. godine javno progovorio o izbornim krađama, organizovanom kriminalu, švercu cigara... Nakon što je novinaru Seadu Sadikoviću dao izjavu, uslijedio je otkaz iz Uprave policije, za šta mu, tvrdi, rješenje nije uručeno do danas...

On je “Vijestima” kazao da u četiri sata ujutro kreće za Njemačku.

Muratbašić je ispričao “Vijestima” da je iz Brisela, gdje je otišao nakon što je progovorio o kriminalu, vraćen prije dvije godine, pošto je, tvrdi, Crna Gora dala garancije za njegovu potpunu bezbijednost.

“Neko vrijeme sam primao socijalu, a poslednja tri mjeseca je ukinuta. I tada sam znao da Vlada ne govori istinu kada je dala garancije, i evo sada, zbog bijede u koju sam doveden, prinuđen sam da zatražim azil. Na koja god vrata da sam pokucao da zazražim posao, niko nije smio da me primi, čak ni kao sezonca, a poslednja tri mjeseca smo jedva preživjeli”, kazao je Muratbašić.

On je ocijenio da je zatražio politički azil, jer sve što mu se dešavalo ima isključivo političku pozadinu.

Smatra da je pogriješio zato što je ranije tražio azil Briselu i da je Crna Gora tada pružila garancije samo kako bi se dokazala na polju evroatlanskih integracija.

Muratbašić je jedan od mnogih građana sa sjevera koji su se ove godine zaputili ka zapadu Evrope, mahom u Njemačku, u potrazi za boljim životom. Zvaničnih podataka o broju migranata nema, a procjene variraju od nekoliko stotina do nekoliko hiljada ljudi...

Drobnič: EU želi da građani ostaju tamo gdje su rođeni

Šef Delegacije EU Mitja Drobnič kazao je da masovno iseljavanje stanovništva sa sjevera u zemlje EU sigurno jeste problem, ali da oni nemaju tačne brojke koliko je građana napustilo Crnu Goru.

“To jeste problem za EU, EU želi da mjerama koje podstiču ravnomjeran razvoj sprečava baš to, tome su namijenjeni strukturni fondovi, kohezioni fondovi, da zadrže građane tamo gdje su se rodili i da tamo stvore egzistenciju. U ovom momentu to iseljavanje se dešava na jedan ilegalan način, i nije pokriveno regulisanim statusom tih osoba i to jeste problem za EU i Crnu Goru”.

Šef parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da će zaustavljanje iseljavanja povratak građana biti očigledan i mjerljivi rezultat dobre, nezavisne, građanske, evropske i evroatlantske Crne Gore.

Premijer Milo Đukanović ranije je kazao da iseljavanje nije alarmantno, dok je ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker kazala da Vlada treba da pojasni građanima da ne treba da se iseljavaju i da neće dobiti azil.

Bonus video: