Neplanirano stvaranje porodice jedan od glavnih problema RAE populacije

Prema riječima Kastrati, nasilje je prisutno u svim populacijama, ali je RAE populacija naročito ranijava grupa, jer pripadnice te populacije ne prepoznaju tu vrstu nasilja
91 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, abortus, Foto: Shutterstock
trudnoća, abortus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2015. 12:27h

Neplanirano stvaranje porodice jedan od glavnih problema RAE populacije, ocijenjeno je danas na predstavljanju projekta Jačanje predstavljanja i integracije Roma, Aškalija i Egipćana (RAE).

Koordinatorka projekta, Nedjeljka Sindik, kazala je da su projekat, vrijedan 150 hiljada eura, realizovale organizacije Help i Karitas i da je implementiran u Baranama i Podgorici.

Ona je objasnila da je jedan od ciljeva projektra bio jačanje kapaciteta romskih i egipćanskih NVO u oblasti organizacinog razvoja.

Sindik je rekla da je projekat rađen sa četiri NVO, koje, kako je dodala, rade u naseljima i zajednicama, a kojima su bile potrebne određene obuke da bi ojačali svoje kapacitete i mogli da komuniciraju sa administracijom.

Predstavnica NVO Ruža iz Berana, Eldina Kastrati kazala je da se prvi projekat odnosio na unapređenje reproduktivnog zdravlja žena.

„Reproduktivno zdravlje je veoma bitan faktor kod većine žena naročito kod RAE populacije“, poručila je Kastrati.

NVO Ruža je prepoznala taj problem i u saradnji sa Domom zdravlja održano je šest radionica na kojima su ukazali na planiranu trudnoću i održavanje reproduktivnog zdravlja.

„Prepoznali smo da je neplanirano stvaranje porodice jedan od glavnih problema RAE populacije. Podijelili smo kontraceptivna sredstva za žene te populacije koje nemaju mogućnost da ih obezbijede“, navela je Kastrati.

Prema njenim riječima, u okviru prvog projekta pregledano je 116 žena.

„Treći projekat je prepoznao kao problem u RAE populaciji rodno zasnovano nasilje kod žena“, ukazala je Kastrati.

Kako je pojasnila, tokom projekta je, u saradnji sa ekspertomn za rodno zasnovano nasilje, održano šest radionica na kojim su prisustvole djevojčice i dječaci.

„Veoma je bitno da i dječaci učestvuju u tom procesu da bi se procenat tog nasilja sveo na minimun“, ocijenila je Kastrati.

Prema njenim riječima, nasilje je prisutno u svim populacijama, ali je RAE populacija naročito ranijava grupa, jer pripadnice te populacije ne prepoznaju tu vrstu nasilja.

Kako je dodala, na kraju će biti predstavljen informator koji će omogućiti pripadnicama RAE da se upoznaju sa zakonima, faktorima, rizicima i načinom na koji mogu da prepoznaju nasilje.

Bonus video: