Otvorena izložba posvećena Marku Miljanovom

Posjetioci Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ do 18. maja mogu da pogledaju izložbu
107 pregleda 3 komentar(a)
Marko Miljanov, izložba, Foto: Vesko Belojević
Marko Miljanov, izložba, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.05.2015. 14:00h

Povodom rođenja Marka Miljanova Popovića, koje Glavni grad obilježava osmog maja, otvorena je izložba posvećena znamenitom vojvodi i prvom graonačelniku Podgorice.

Delegacija Glavnog grada, na čelu sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem položila je cvijeće na spomenik Marku Miljanovu.

Posjetioci Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ do 18. maja mogu da pogledaju izložbu, na kojoj će biti predstavljeno 100 publikacija.

Na izložbi se mogu vidjeti i neka od prvih izdanja stvaralačkog opusa Marka Miljanova, kao i literaturu koja je nastala na temeljima njegovog djela i radova akademskog vajara Rista Radmilovića, motivisanih likom poznatog vojvode.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović kazao je da je ime vojvode Marka Miljanova Popovića jedno od najznačajnijih istorijskih imena koja se vežu za Glavni grad.

„Podgorica je upamtila mnoge upravnike i gradonačelnike ali smo danas posebno ponosni na činjenicu da je na čelu ovog grada bio upravo Marko Miljanov, znameniti junak i čovjek čije je stvaralaštvo ostavilo snažan pečat na našu kulturu i književnost“, istakao je Vešović.

Vešović je naglasio da se na policama gradske biblioteke nalaze i djela Marka Miljanova koja imaju neprolaznu estetsku, etičku i književnu vrijednost.

„To su ona djela u koja je ugrađena mudrost naroda, u koje je utkan i duh multietničke i multikonfesionalne Podgorice“, kazao je Vešović. Radomir Prelević iz Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ je kazao da se u istorijatu biblioteke navodi da je na inicijativu Marka Miljanova 19. januara 1881.godine osnovana podgorička čitaonica sa bibliotekom, pod pokroviteljstvom knjaza Mirka.

Marko Miljanov je, kako je kazao Prelević, u tom periodu bio najinteresantniji pripovjedač i favorizovani sagovornik, kako knjaza Nikole i dvora , tako i brojnih stranaca, poput Gerharda Gezemana, Bernarda Švarca, Pavla Rovinskog, Valtazara Bogišića...

Bonus video: