Abramović: Broj nelegalnih potrošača u Nikšiću smanjićemo za 50 odsto

„Prije četiri godine gubici su bili oko 73 odsto. Uspjeli smo da ih smanjimo na 63 odsto a u planu nam je da do kraja projekta gubici budu smanjeni još za deset odsto," kazao je Abramović
67 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Vodovod Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.05.2015. 11:47h

Nikšićko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ planira da u okviru Drinkadria projekta, koji je počeo sa realizacijom u novembru 2013. godine i traje do kraja marta 2016, smanji nivo gubitaka za deset odsto, a broj nelegalnih potrošača za 50 odsto. To je saopštio Momčilo Abramović, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“, na danas održanoj drugoj nacionalnoj radionici.

Nikšićki vodovod počeo je sa radom 1931. godine, kada je na Trebjesi izgrađen glavni rezervoar, od Gornjeg Polja postavljeno 14 kilometara cijevi, a u varoši 27 česmi. Danas je u sklopu pomenutog preduzeća jedan gradski i šest seoskih vodovoda, a prema riječima Abramovića, 91 odsto potrošača je pokriveno uslugama vodosnabdijevanja.

„Prije četiri godine gubici su bili oko 73 odsto. Uspjeli smo da ih smanjimo na 63 odsto a u planu nam je da do kraja projekta gubici budu smanjeni još za deset odsto. Planiramo da za 50 odsto povećamo broj legalnih potrošača, za 15 odsto naplatu, kao i da pokrivenost otpadnih voda sa 33 odsto povećamo na 40“, kazao je Abramović.

Prema riječima Mire Papović, projektom koji se sprovodi u okviru IPA projekta prekogranične saradnje predviđeno je niz aktivnosti u cilju smanjivanja gubitaka na vodovodnoj mreži.

„Završena je izgradnja 17 mjernih šahti, kao i nabavka i ugradnja mjerne opreme i opreme za prenos podataka. Slijedi nam izrada hidrauličkog modela vodovodnog sistema i određivanje metodologije prema kojoj će se sprovoditi aktivna kontrola gubitaka na vodovodnoj mreži“, kazala je Papović.

Pomenute aktivnosti realizovaće uz stručnu pomoć i konsultantske usluge Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi iz Beograda“.

Prema riječima Veselina Grbovića, predsjednika Opštine Nikšić, lokalna uprava, javne ustanove i preduzeća čiji je osnivač Opština kroz evropske fondove povukli su oko osam miliona eura.

„Imamo kapacitet da zajedno sa partnerima pripremimo kvalitetne programe i realizujemo ih, a kao potvrda za to je nagrada za najbolju praksu u 2013. godini, za pripremu i realizaciju projekata finansiranih iz međunarodnih fondova, koju su nam dodijelili OEBS, Ministarstvo unutrašnjih poslova i zajednica opština“, kazao je Grbović.

Ukupna vrijednost projekta, u čijoj realizaciji učestvuje 17 partnerskih institucija iz osam zemalja jadranskog regiona je preko 6,6 miliona eura, a nikšićkom „Vodovodu“ je odobreno 393 hiljade.

Nikšićki Vodovod je do sada u sklopu IPA projekta realizovao tri projekta ukupne vrijednosti preko 700 hiljada eura.

Bonus video: