Proslava 9. maja: Vujanović govori na centralnoj svečanosti

Na svečanosti, koja će početi u 20 sati i 30 minuta, biće prikazan dokumentarni filmski materijal iz Drugog svjetskog rata, a učestvovaće solisti i Simfonijski orkestar
137 pregleda 15 komentar(a)
Filip Vujanović, Dan državnosti, Foto: Danijela Lasica
Filip Vujanović, Dan državnosti, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 08.05.2015. 09:43h

Centralna svečanost povodom Dana pobjeda nad fašizmom biće održana sjutra veče na Trgu Republike u Podgorici.

Na svečanosti će govoriti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je i predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje tog jubileja.

Najavljeno je da će govoriti i predstavnik SUBNOR-a Crne Gore.

Na svečanosti, koja će početi u 20 sati i 30 minuta, biće prikazan dokumentarni filmski materijal iz Drugog svjetskog rata, a učestvovaće solisti i Simfonijski orkestar.

Ambasador Rusije u Podgorici, Andrej Nesterenko rekao je ranije da je Vujanović, na poziv ruskog kolege Vladimira Putina, potvrdio da će doći na proslavu 70 godina od pobjede nad fašizmom u Moskvi, a da je, nakon sastanka Koordinacionog odbora, donio drugačiju odluku.

Iz kabineta Vujanovića je saopšteno da on ne može ignorisati proslavu 70-godišnjice pobjede nad fašizmom u svojoj državi, a da prisustvuje obilježavanju tog jubileja u Rusiji.

"Uz uvažavanje snage i veličine učešća Rusije u pobjedi nad fašizmom, poštovanje i divljenje žrtvama, koje je Vujanović iskazao prisustvom u Moskvi na obilježavanju 65. godišnjice pobjede nad fašizmom, i poštovanje tradicionalnih veza između dvije države, ne bi bilo prirodno da Vujanović ignoriše proslavu u svojoj državi, a da prisustvuje paradi u Moskvi", navodi se u saopštenju.

Paradi u Moskvi, 9. maja, prisustvovaće predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

Vujanović je donio i naredbu da se povodom 9. maja, izvrši počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

"Počasna paljba će se izvršiti u Podgorici 9. maja u 20.30 časova sa platoa brda "Gorica", saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Bonus video: