Vujisić: Zamislite kakvi su to profesori prava koji veličaju NATO

"Umjesto da se vlast pozabavi pitanjima obrazovanja i naše budućnosti ona sistemski ponižava i uništava instituciju studenta"
192 pregleda 17 komentar(a)
Pravni fakultet, studenti, Foto: Luka Zeković
Pravni fakultet, studenti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.05.2015. 16:05h

Upozoravamo da je stanje na fakultetima Univerziteta Crne Gore (UCG) katastrofalno, kazao je Vuk Vujisić, predsjednik Asocijacije studenata Pokreta za neutralnost Crne Gore.

"Danas fakultet znači formalnost, borba za ocjenu i parče papira. Mnogi studenti ne znaju šta su njihova prava, a i oni koji znaju iz straha se ne bore za njih. Prihvatili smo da plaćamo školarinu na državnim fakultetima dok se subvencionišu iz državnog budžeta privatni fakulteti koji, naravno, pored obrazovanja imaju za cilj svoj profit", istakao je Vujisić.

On je dodao da o kvalitetu nastave najbolje govori činjenica da većina parlamentaraca i funkcionera šalju svoju djecu na domaće privatne fakultete i na fakultete u inostranstvu.

"Arogantnost dobro plaćenih profesora na UCG je česta pojava iako svjesni da se studenti bore za diplomu samo da bi sjutra imali nade da se zaposle za minimalnu platu. Danas na Pravnom fakultetu UCG u Podgorici je zabilježena slika čekanja na red ispita Krivičnog prava. Mnogi studenti su čekali po sedam sati stojeći ispred amfiteatra čekajući da profesor Velimir Rakočević završi sa dugim ispitivanjima po pet studenata u nadi da će ih osloboditi makar jednog dijela gradiva kako bi mogli polagati završni. Broj indeksa u ovom slučaju ništa nije značio. Ovo pokazuje da je (ne)organizovanost na nivou", rekao je Vujisić.

Po njegovim riječima mnogi profesori ne poštuju pravilnike ili ih nemaju, i time kako ističe, imaju moć da sami kroje pravila ispitivanja i ocjenjivanja (možda i ucjenjivanja).

"Umjesto da se vlast pozabavi pitanjima obrazovanja i naše budućnosti ona sistemski ponižava i uništava instituciju studenta. Mnogi profesori prava više vremena provode veličavajući NATO po medijima nego predavajući studentima. Zamislite kakvi su to profesori prava koji veličaju NATO, a znaju za činjenicu da je NATO prekršio najviše pravo, Međunarodno pravo, bombardujući bez odobrenja UN-a našu bivšu državu SRJ. Kako su predstavnici studenata ništa drugo nego crnogorski Parlament u malom ne preostaje nam ništa drugo nego da se sami organizujemo i pokušamo da se izborimo za naša prava. Želimo besplatno obrazovanje kao nekad za sve, želimo obrazovanje koje donosi znanje i sigurno pristojno zaposlenje. Ne smijemo dozvoliti da nas ponižavaju", objašnjava Vujisić.

Bonus video: