I Komovi da budu tiha zona

Tiha zona u prirodi, kako se navodi u odluci koja je na raspravi do 21. maja, obuhvata zaštićena prirodna dobra
83 pregleda 0 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Skadarsko jezero, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.05.2015. 15:09h

Nacionalni park „Skadarsko jezero” i regionalni “ Komovi ”, koja pripadaju području Podgorice, su izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju akustičkih zona na teritoriji Glavnog grada, utvrđena kao tiha zona u prirodi.

Tiha zona u prirodi, kako se navodi u odluci koja je na javnoj raspravi do 21.maja, obuhvata zaštićena prirodna dobra.

Odlukom su kao tiha zona u aglomeraciji, koja se odnosi na javne parkove, park šume, trgove, pješačke ulice i slično, obuhvaćeni arheološko nalazište “Duklja”, park šume Zlatica, Gorica, Tološi, brdo Ljubović, zeleni pojasevi oko KAP-a i uz rijeke Moraču, Ribnicu i uz deponiju “Livade”...

U zoni povišenog režima zaštite od buke, koja se odnosi na površine namijenjene za zdravstvenu zaštitu, školstvo, ambasade i vjerske djelatnosti, ubrajaju se groblje Čepurci, Zagorič i ostale površine za groblja, Klinički centar i domovi zdravlja. Pomenuta zona, kako se navodi u odluci, odnosi se i na Univerzitet Crne Gore, objekte predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, prostore oko ustanova kulture.

Stambena zona, utvrđena odlukom, odnosi se na površine za stanovanje i objekte druge namjene koji ne predstavljaju značajnu smjetnju stanovanju, kao što su trgovine, objekti za upravu, školstvo, sport i rekreaciju. Pomenuta zona obuhvata veliki dio grada, među kojima je dio naselja Zlatica i Zagorič, Murtovine i Doljani, Masline, Ibričevine i Prvoborac...

Odlukom su kao područja u zoni pod jakim uticajem buke od saobraćaja utvrđeni koridori uz željezničku prugu, koridor magistralnog puta M2, aerodrom Golubovci.

U industrijskoj zoni su, između ostalog, sjeverni dio UP-a “Servisi i skladišta Cijevna”, DUP “Industrijska zona KAP-a”, prostor kompanije “Plantaže”. Centralna javna rasprava održaće se 19. maja od 10 do 12 časova u KIC-u “Budo Tomović”.

Bonus video: