Potpisan memorandum o razvoju i zaštiti ljudskih prava

„Marginalizovanim grupama ćemo pomoći sistemom obrazovanja, zdrastvene i soocijalne zaštite da kroz zajedničke projekte, u skladu sa ekonomskom moći države, pospješimo njihovo zapošljavanje, u skladu sa raspoloživim predspristupnim fondovima, kako bi ih lakše uključili u društvo“, poručio je Numanović
50 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Mmp.gov.me
Suad Numanović, Foto: Mmp.gov.me
Ažurirano: 07.05.2015. 10:27h

Memorandum o saradnji čiji je cilj razvoj i zaštita ljudskih prava i sloboda potpisali su danas resorni ministar Suad Numanović i šef kancelarije HELP-a, Klaus Mok.

Numanović je podsjetio da su memorandumi o promoci i zaštiti ljudskih prava potpisani i sa drugim međunarodnim organizacijama - UNDP-om, OEBS-om, Evropskom komisijom.

Kako je kazao, Crna Gora je potpisnica mnogih Međunarodnih dokumenta i deklaracija čime se Ustavom, zakonodavstvom i drugim dokumentima obavezala na unapređenje i zaštitu ljudskih i manjisnkih prava.

„Današnjim sporazumom ćemo kroz zajedničke projekte i zajedničke ciljne grupe raditi na edukaciji službenihka i namještenika i ispunjenju zajedničkih projekata koji će značiti podršku u ispunjavanju svih Akcionih planova koji smo izveli iz strateških dokumenta za ovu oblast", poručio je Numanović.

Prema njegovim riječima, tu se, prije svega, misli na Akcione planove za poglavlje 23.

Kako je naveo, obavezom da zaštiti temeljna ljudska prava, nizom aktivnostima, Ministarstvo će raditi na projektima zaštite marginalizovanih grupa: romsku i egipćansku populaciju, osobe sa invaliditetom, ali i sve ostale marginalizovane grupe kojima je nephodna pomoć.

„Marginalizovanim grupama ćemo pomoći sistemom obrazovanja, zdrastvene i soocijalne zaštite da kroz zajedničke projekte, u skladu sa ekonomskom moći države, pospješimo njihovo zapošljavanje, u skladu sa raspoloživim predspristupnim fondovima, kako bi ih lakše uključili u društvo“, poručio je Numanović.

Prema njegovim riječima, organizacija HELP je stalno prisutna u rješavanju problema interno raseljenih lica sa kampa Konik.

„Treba zajednički riješiti zacrtana pitanja u oblasti zaštite ljudskih prava svih građana sa posebnim akcentom na manjinske i narode manjinskih nacionalnih zajednica“, kazao je Numanović.

Kako je rekao, pitanje istinske rodne ravnopravnosti će pokušati da pretoče u statistiku kako bi dobili potpuno ravnopravan odnos bez ikakvog vida diskriminacija.

Mok je naveo da mu je drago što da ima mogućnost da potpiše memorandm koji je samo formalni znak da može još više da se uradi u budućnosti.

„Uvjereni smo da nam je potrebna saradnja kako bi se približili realizovanju strategija koje je Vlada usvojila“, poručio je Mok.

Kako je naveo, ni jedan pojedinac ne može sam da uspije u ciljevima iz oblasti zaštite i umapređenja ljudsih i manjinskih prava.

„Fokus je na romskoj populaciji, ali ne isključivo, već i drugim ugroženim grupama“, zaključio je Mok.

Bonus video: