Cdu: Urgentno se pozabaviti problemom iseljavanja

Mulić je kazao da se pojavljuju različita objašnjenja i interpretacija, koje dolaze i sa zvaničnih i sa političkih adresa, navodeći da to unosi dodatnu konfuziju i indirektno podstiče da se talas iseljavanja iz države nastavi
2 komentar(a)
iseljavanje, Foto: NVO Euromost
iseljavanje, Foto: NVO Euromost
Ažurirano: 07.05.2015. 10:23h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) ponovo je danas apelovala na nadležne organe da se hitno pozabave problemom iseljavanja sa sjevera, tako što će crnogorskoj javnosti pružiti cjelovitu i objektivnu sliku šta se, zašto i na koji način dešava.

Potpredsjednika Cdu, Rafet Mulić, na današnjoj konferenciji za novinare, upozorio je da se talas iseljavanja sa sjevera nastavlja.

“Cdu ponavlja apel nadležniim organima, kako onima na nivou Vlade, tako i onima iz lokalne uprave, da se urgento pozabave ovim problemom na način koji će crnogorskoj javnosti pružiti cjelovitu i objektivnu sliku što se, zašto i na koji način dešava”, rekao je on.

Mulić je kazao da se pojavljuju različita objašnjenja i interpretacija, koje dolaze i sa zvaničnih i sa političkih adresa, navodeći da to unosi dodatnu konfuziju i indirektno podstiče da se talas iseljavanja iz države nastavi.

“Mi ističemo i ponavljamo jednostavnu i tužnu istinu: ukoliko se nešto hitno ne preduzme, prijeti opasnost da, u vrlo bliskoj budućnosti, crnogorski sjever izgubi osnovni potencijal i šansu za razvoj- ljude”, rekao je Mulić.

Cdu je kao hitne mjere predlažio, da nadležni kontaktiraju ambasade zemalja EU, posebno Njemačke i Luksemburga, koje su, u ovom trenutku, najčešće krajnje destinacije iseljenika i na osnovu preciznih i potvrđenih podataka, prezentuju javnosti sve u vezi sa tim procesom.

“Drugo, da Vlada, zajedno sa čelnicima opština na sjeveru, hitno obiđe sve sredine u kojima je zabilježeno iseljavanje, da se utvrde stvarne razmjere i razlozi ovog dešavanja, i primijene hitne mjere, uključujući javnu kampanju, kako bi se talas iseljavanja zaustavio”, rekao je on.

Iz Cdu su ponovili predlog da se izradi nova Strategije razvoja sjevera – novog sveobuhvatnog dokumenta zakonske snage, koji bi pošao od postojećeg stanja i zasnovao strategiju razvoja sjevernog regiona na realističnim i ostvarivim parametrima i mjerama, kao i na razvojnoj ekonomskoj i kulturnoj politici koja će obnoviti šansu i mogućnost našim građanima da se na sjeveru živi i radi".

Cdu je pozvao parlament da se u najskorije vrijeme organizuje rasprava o situaciji na sjeveru.

“Cdu očekuje od crnogorskih poslanika da svoje vrijeme i energiju, kao i politički uticaj u okviru svojih stranaka ili poslaničkih grupa, usmjere na našto što bi bilo od koristi za sve naše građane, ne samo na sjeveru naše zemlje. Kredibilna i održiva razvojna politika za sjever je zalog naše zajedničke budućnosti u našoj Crnoj Gori”, kazao je Mulić.

To svi, dodao je, moraju shvatiti, ukoliko su interesi Crne Gore i građana prioritet važniji od svih drugih.

Bonus video: