Ponovo zabranjena Akademska povorka ponosa u Nikšiću

“Neprihvatljivo je za organizatore i LGBT zajednicu u cjelini da se sloboda okupljanja od strane države može osigurati i omogućiti jedino u Podgorici i to zato što se održava u djelu grada iz kojeg je moguće u potpunosti isključiti javnost i u kojem nema stambenih blokova”, navodi se u saopštenj
5 komentar(a)
Nikšić, trg slobode, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, trg slobode, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.05.2015. 16:34h

Uprava policije po drugi put je zabranila “Akademsku šetnju ponosa”, koja je bila zakazana za 8. maj u Nikšiću.

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres, planirale su da uz organizovanje prve povorke ponosa u Nikšiću obilježe i Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom, kao i dvije godine od usvajanja Vladine Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

U saopštenju tih organizacija podsjeća se da je raniju šetnju ponosa, koja je bila zakazana za 24. april, policija zabranila pod obrazloženjem da je skup visokog bezbjednosnog rizika i pojačane opasnosti za narušavanje javnog reda i mira.

“Policija je i ovog puta dala potpuno isto obrazloženje, s tim da smo na današnjem organizovanom sastanku kojem su prisutvovali predstavnici nevladinih organizacija organizatora sa rukovodiocem CB Nikšić, Miloradom Žižićem, informisani da je identifikovana grupa lica koja je najavila pružanje aktivnog otpora a na koju bi se moglo pozitivno uticati”, kaže se u saopštenju.

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres iskazale su žaljenje što se uoči IDAHO konferencije, značajnog međunarodnog skupa, Vlada Crne Gore po drugi put odlučila za zabranu javnog okupljanja LGBT zajednice.

“Neprihvatljivo je za organizatore i LGBT zajednicu u cjelini da se sloboda okupljanja od strane države može osigurati i omogućiti jedino u Podgorici i to zato što se održava u djelu grada iz kojeg je moguće u potpunosti isključiti javnost i u kojem nema stambenih blokova”, navodi se u saopštenju.

U Forumu Progres i Hiperionu razočarani su što ni ovog puta Uprava policije nije ponudila alternativnu lokaciju i alternativni termin održavanja.

“Nevladine organizacije Hiperion i LGBT Forum Progres vjeruju da Uprava Policije ima sve kapacitete i resurse, ukoliko ima političke volje, da omogući i podrži prvu Povorku Ponosa u Nišiću”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: