Medenica: U sudskoj vlasti nije sve idealno, ali jeste dobro

157 pregleda 8 komentar(a)
Milo Đukanović, Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.05.2015. 15:19h

U okviru dana "Otvorenih vrata", predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica bila je domaćin delegaciji Vlade Crne Gore, koju je predvodio predsjednik Vlade Milo Đukanović sa svojim ministrima.

Osim sa Medenicom, Đukanović je razgovarao i sa predsjednicima Apelacionog i Privrednog suda, kao i sa predsjednicima Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju.

"I dalje ćemo raditi na efikasnosti i pouzdanosti sudskog sistema, ne samo zbog obaveza koje imamo prema Evropskoj uniji, nego i zbog obaveza koje imamo prema građanima Crne Gore, sa sagledaju da imamo potpunu vladavinu prava i pouzdan pravni poredak", kazala je Medenica u obraćanju novinarima nakon sastanka sa Đukanovićem.

"Aktivnost "otvorenih vrata" bila je takva da smo imali u konačnosti, ono što smo htjeli, a to je da kroz zajedničke interese i nacionalne interese za unapređivanje vladavine prava, dogovorimo i strateški opredijelimo korake. Tačno je da pred nama stoji zajednički put, put ka zemljama EU i put ka atlantskom savezu. Ti putevi su za nas različiti, zato što imamo različite izazove, zadatke i odgovornosti. Danas smo sve to izdefinisali i našli zajedničku stratešku ocjenu", rekla je Medenica.

Ona je dodala da "ono što je bitno za sudsku vlast jeste da smo naišli na razumijevanje o našim zahtjevima koji su prioritetni".

"A to je obezbjeđivanje uslova da se građanima Crne Gore obezbijedi bolja sudska zaštita, i to je ocijenjeno kao prioritet i izvršna vlast će učiniti sve, na čelu sa premijerom, da crnogorski sudovi dobiju mnogo bolje i adekvatnije prostore za obavljanje svojih funkcija. Takođe, treba obezbijediti stanove za sudije, jer svaki sudija mora biti samostalan i nezavistan, a samostalan i nezavistan je onoliko koliko je i finansijski nezavistan, a između ostalog i koliko su riješeni svi njegovi problemi, kao što su pravo na stan i pravo na zaradu. Zajednički zaključak je da smo imali dobar interaktivni dijalog sa puno razumijevanja i puno samokritike, jer u sudskoj vlasti nije sve idealno, ali jeste dobro“, kazala je Medenica.

Bonus video: